MF DNES

Na summitu EU bude horko, boj se svede o dávky i Británii Škrty pro cizince chystá i Rakousko a Německo

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BRUSEL Největší boj se během zítřejších jednání o britských podmínkách pro další setrvání v EU svede zřejmě o to, zda omezit sociální dávky cizincům z jiných zemí Evropské unie. K Britům se navíc začínají přidávat i další evropské země – nejnověji také Německo a Rakousko.

Ve snaze získat podporu pro svůj návrh reformy EU objížděl britský premiér David Cameron v uplynulých týdnech evropské vlády. Zavítal i do Prahy a naposledy se snažil v Elysejském paláci přesvědčit francouzsk­ého prezidenta Françoise Hollanda.

Cameronovy podmínky lze shrnout do čtyř základních bodů. Zaprvé chce posílit pravomoci národních parlamentů. Zadruhé prosazuje fungování eurozóny pro země, které nepoužívaj­í euro. Zatřetí žádá omezení míry evropské integrace. A začtvrté je to posílení kontroly migrace v rámci EU. S tím souvisí i omezení sociálních dávek občanům EU, kteří žijí v Británii. Podle návrhu by na ně měli nárok jen ti, kdo v zemi žijí déle než čtyři roky.

Právě kolem omezování dávek se

čeká nejtvrdší boj. Proti jsou hlavně chudší evropské státy jako Polsko a Maďarsko, které chtějí bránit své občany pracující v Británii, ale ozývají se i hlasy, že by taková úprava byla diskrimina­ční a v rozporu s unijním právem. Z obou důvodů má s tímto bodem problém i Česko.

„Jsem pro volný pohyb osob v Evropě. V posledním desetiletí to pro Británii představuj­e velkou zátěž pro sociální systém,“říká Cameron. Ze svého požadavku sice slevit nehodlá, ale je ochoten jednat o alternativ­ě, která by byla stejně účinná.

„Budoucnost sociálního systému v Evropě je nejistá,“uvedl před summitem šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. „K otázce budeme muset přistupova­t s maximální zodpovědno­stí. To se týká Británie i dalších zemí,“uvedl v narážce na podobný plán Německa a Rakouska, které už k omezení dávek začaly podnikat konkrétní kroky.

Odchod Británie z EU si nepřejí politici ani firmy. S Cameronem jednala také kancléřka Angela Merkelová a Evropa je připravena dělat ústupky. Existují totiž obavy, že případný odchod Británie by poškodil ekonomické vyhlídky Unie včetně samotné Británie. Podle výzkumu německé Bertelsman­novy nadace by se v případě brexitu odstěhoval­a z Británie třetina mezinárodn­ích firem.

Britové jsou v názorech na to, zda v Unii setrvat, či ne, dlouhodobě vyrovnaní. Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury NatCen si o procento polepšili zastánci setrvání Británie v Evropské unii: je jich 52 procent.

Přesné datum referenda zatím není stanoveno, aktuálně se za pravděpodo­bný termín považuje letošní 23. červen.

V Bruselu se chystá ostře sledovaný summit EU, který ukáže, jak pravděpodo­bné bude další setrvání Británie v EU.

BERLÍN, VÍDEŇ Po zveřejnění požadavků Davida Camerona začali o omezení sociálních dávek občanům z dalších zemí EU otevřeně mluvit také Němci a Rakušané.

Rakouský ministr práce a sociálních věcí Alois Stöger už připravuje úpravu zákona, která má podle jeho slov zamezit „vytěžení“rakouského sociálního systému a zároveň omezit možnosti firmám najímat levnou pracovní sílu zejména z východní Evropy. Chce tak pomoci půl milionu nezaměstna­ných Rakušanů najít snáze práci.

Zaměstnanc­i z jiných států Unie by nově měli být najímáni na předem stanovenou dobu, mzda by měla být pevně určena a stejná pro místní i cizince.

Stöger dále požaduje lepší kontrolu, komu a jak jsou vypláceny sociální dávky. Příspěvky na děti cizinců, které nežijí v Rakousku, by měly dosahovat stejné výše jako v jejich zemi původu. Změny by měly vstoupit v účinnost ještě letos.

„Rakousko každý rok

vyplatí 230 milionů eur (6,2 miliardy korun) na sociální podporu dětí, které nežijí v Rakousku. Například v Rumunsku je podpora na dítě 15 eur (400 korun) za měsíc. Z Rakouska rodina se dvěma dětmi dostává každý měsíc 300 eur (8 tisíc korun). To je v Rumunsku průměrný plat,“řekl rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz deníku Kurier.

„Nesouhlasí­m s tím, aby si cizinci vybírali, který sociální systém budou využívat. Jsem pro, aby Rakousko přitahoval­o ambiciózní lidi, ale jsem proti tomu, aby sem lidé přicházeli jen za štědrými dávkami,“dodal Kurz.

Německá ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová uvažuje podobně. Podle ní je sociální stát v ohrožení, pokud i nadále budou do Německa přicházet cizinci z chudých zemí EU a brát podporu, která je vyšší než průměrný plat u nich doma. Teď pracuje na změně zákona, která by umožnila sociální dávky cizincům značně snížit.

— Jana Šafaříková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia