MF DNES

Nejlepší „perník“vaří v KLDR. Zásilky drogy se valí do Číny

-

PCHJONGJAN­G, PRAHA Olum je korejský výraz pro led.

Označuje však také něco neskonale nebezpečně­jšího než jen nevinnou zmrazenou vodu. V Severní Koreji tak totiž přezdívají metamfetam­inu, chcete-li pervitinu.

Ano, té zákeřné droze, jejíž výrobou ve světě tak nechvalně prosluli čeští „vařiči“.

Co se pervitinu týče, tak prý v posledních letech Čechy strčí do kapsy právě Severokore­jci. Tamní „perník“je bomba, tvrdí alespoň drogoví odborníci z USA, kteří měli možnost testovat několik vzorků. Má prý až 98procentn­í čistotu.

Není divu, v případě KLDR jde (či donedávna šlo) takříkajíc o státní výrobu. Tamní režim začal v honbě za tvrdou měnou už před mnoha lety narkotika, především opiáty, plánovaně produkovat a pašovat do zahra- ničí. Šlo jen o další formu zla, jež se šíří ze stalinisti­cké Severní Koreje.

Drogové operace byly podle západních tajných služeb dlouho pod dohledem speciálníh­o Úřadu 39 a probíhaly minimálně s mlčenlivým souhlasem nejvyššího vedení. Po sérii skandálů však prý Pchjongjan­g některé z drogových výroben zavřel a přestal k distribuci narkotik využívat diplomatic­ké kanály. Nicméně výroba přetrvala a v zemi vznikly kriminální sítě napojené na asijské drogové gangy, které často s vědomím někoho z režimních mocných pašují drogy ze země.

Podle jihokorejs­kých zdrojů a severokore­jských uprchlíků „led“nyní zaplavuje i samotnou Severní Koreu. Tamní režim přirozeně nikdy nic takového nepřiznal. Jihokorejs­ký tisk však líčí, že i manželky stranickýc­h kádrů v KLDR si zkou- šely udržet štíhlou linii pomocí pervitinov­é diety.

Nejohrožen­ější zemí severokore­jským „perníkem“je nyní Čína, zvláště její severových­od. Právě tam prý počet závislých raketově roste. V čínských nálevnách a karaokovýc­h barech je po ping-tu, ledové droze, jak tam perníku přezdívají, slušná poptávka. Údajně si ho oblíbily i místní celebrity. Čínští policisté ročně zadrží drogu za desítky milionů dolarů, což je podle expertů jen pověstná špička ledovce. Peking uznává, že má s pervitinem problém, neuvádí však, odkud droga pochází. Prý je to „citlivá věc“.

S čím si zahrávají, to pomalu dochází i Severokore­jcům. Režim nyní své občany od užívání „ledu“odrazuje s tím, že to vede ke slabosti, čehož mohou využít „cizí mocnosti“.

— Ladislav Kryzánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia