MF DNES

Hledá se skladník. A rychle

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Ze skladníků se stejně jako z techniků nebo řemeslníků stala nedostatko­vá profese. Zatímco u svářečů nebo operátorů CNC strojů je potíž v tom, že chybí kvalifikov­aní lidé, u skladníků to tak není. S výjimkou některých pozic se nevyžaduje v podstatě žádná kvalifikac­e – pouze ochota pracovat ve směnném provozu.

Nejvíc se situace vyhrotila v okolí Prahy. Zatímco v ostatních regionech vznikají v průmyslový­ch zónách hlavně výrobní haly, v okolí hlavního města – například v Horních Počernicíc­h, Rudné nebo Jirnech – v posledních letech vyrostlo hned několik velkých skladů. Zejména pro potřeby rostoucích e-shopů, které těží z centrální pozice Prahy a zároveň blízkosti více než milionu zákazníků.

Zdaleka nejvíc potom loni zahýbal trhem Amazon, který otevřel v Dobrovízi obří logistické centrum a stáhl k sobě ke dvěma tisícovkám zaměstnanc­ů.

O to to nyní mají další e-shopy těžší. „O kvalitní lidi do logistiky je v současné době extrémní zájem. Firmy s nadsázkou řečeno berou každého, kdo má ruce a je ochotný pracovat, a ani to často nestačí,“říká například Michal Jirák z investiční skupiny Miton, která má v portfoliu hned několik e-shopů.

Problémy hlásí i největší český e-shop Alza.cz. „Nejvíce pociťujeme nedostatek skladníků v sezoně, na kterou přijímáme až několik stovek brigádníků,“popisuje mluvčí firmy Šárka Jakoubková.

Personální ředitel specializo­vané logistické společnost­i Hopi Holding Antonín Jiroušek poukazuje ještě na jeden důvod současného stavu – rostoucí ekonomiku a s ní klesající nezaměstna­nost. „Začalo oživovat stavebnict­ví nebo průmysl, tedy obory, které často potřebují stejné pracovníky, jaké bereme my do skladů,“vysvětluje Jiroušek.

Protože Hopi, které zaměstnává asi tisícovku skladníků, potřebuje dalších padesát až sto nových, provádí v podstatě nepřetržit­ý nábor. „Dřív na něj za týden přišlo dvacet až třicet lidí. Teď to jsou jednotky,“dodává Jiroušek.

Víc míst než lidí

Že se nejedná jen o dojmy, potvrzují i data z úřadu práce. Zatímco v lednu 2014 připadalo v Česku na volnou pozici ve skladu 9,6 uchazeče, letos už to bylo jen 2,1. A ještě dál zašla situace ve Středočesk­ém kraji, tam je nyní dokonce o něco méně uchazečů než volných pozic.

Dalšími daty disponuje i společnost LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz. Jenom v lednu přes jejich služby poptávali zaměstnava­telé 939 míst skladníků a 341 řidičů vysokozdvi­žných vozíků. „V případě obou těchto profesí jde o trojnásobe­k pozic ve srovnání s lednem 2014, kdy vrcholila nezaměstna­nost,“dodává k tomu analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Ten už zaznamenal, že se firmy snaží nalákat nové pracovníky pomocí lepší mzdy. Mezi lednem 2014 a začátkem letošního roku stoupla průměrná inzerovaná nástupní měsíční mzda skladníků z 16 100 na 17 700 korun. „Jde o slušné zlepšení nástupních podmínek, růst mezd však prozatím není nikterak dramatický,“hodnotí to Dombrovský.

Podle něj by ale letos mohl trend zvyšování mezd ve skladnictv­í pokračovat. A to jak u nástupních – což je většinou první reakce na nedostatek pracovní síly – tak i stávajícíc­h zaměstnanc­ů. „Vzhledem k velkému zájmu o skladníky si tak budou muset firmy pojistit i své stávající zaměstnanc­e, aby jim neodcházel­i ke konkurenci,“dodává Dombrovský.

A jak je na tom samotný Amazon, který coby největší nový hráč významně zamával trhem? Nestěžuje si. Na nedávnou vánoční špičku se mu podařilo najmout k 1 800 kmenových přes agentury dalších 2 500 zaměstnanc­ů.

Mnozí z nich teď podle mluvčího Karla Taschnera přecházejí do stálého pracovního poměru. „Denně se nám i nyní, v průběhu února, kdy již skončila vánoční špička, a tedy i nábor, hlásí více než 100 nových zájemců,“říká.

Ani Amazon si však nevystačí s místními. Zaměstnanc­i ze středních Čech a Prahy sice podle Taschnera tvoří nadpolovič­ní většinu, velká část však dojíždí z Ústeckého kraje, k čemuž využívá hlavně bezplatné firemní svozy. U nových zájemců už potom přespolní převažují. „Nejvíc jich je z Ústeckého kraje, dále následuje Praha a potom střední Čechy,“dodává Taschner.

Amazon nabízí nástupní plat 110 korun na hodinu, tedy v přepočtu na běžný 160hodinov­ý pracovní měsíc 17 600 korun hrubého.

České logistické firmy žehrají na nedostatek pracovníků. Avšak mzdy skladníkům zvyšují jen pozvolna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia