MF DNES

Včelaři musí kvůli antibiotik­ům zničit med za miliony

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Největší tuzemský distributo­r a zpracovate­l medu Včelpo bude muset zlikvidova­t desítky tun medu obsahující­ho nepovolená antibiotik­a. Pro firmu, kterou vlastní Český svaz včelařů a která vznikla už v roce 1979, to bude znamenat citelnou finanční ránu.

Státní veterinárn­í správa (SVS) zadržela Včelpu 265 tun medu. Firma zřejmě nebude muset zničit veškerý med, podle mluvčího SVS Petra Pejchala lze surovinu rozdělit do tří kategorií. „První z nich je med obsahující zakázané látky. Ten bude zlikvidová­n ve spalovně,“vysvětlil Pejchal. Druhá část medu obsahuje antibiotik­a, která sice nejsou zakázaná, ale v medu nemají co dělat. Takový med je možné zlikvidova­t v bioplynové stanici.

Dohromady jde zhruba o 30 tun medu určeného k likvidaci. Kilo medu stojí podle dat ČSÚ v současnost­i v průměru 205 korun. Veterináři uvádějí hrubou váhu, tedy i s obaly. Přesto se tržní hodnota medu určeného k likvidaci pohybu- je v řádu několika milionů korun. Třetí část medu zatím veterináři neprověřil­i. Pokud se prokáže jako nezávadný, bude ho Včelpo moci uvést na trh, a ztráta firmy se tak aspoň částečně sníží.

Předsedkyn­ě svazu Jarmila Machová však přiznává, že odhalení značně poškodilo pověst firmy a med se značkou Včelpo se v současnost­i jen těžko prodá.

„Řetězce vracejí i zdravý med, a to je velký problém,“říká Machová. Včelpo sice znovu rozjelo výrobu, kterou zastavilo po objevení zakázaných látek, a podle Machové se daří najít odběratele. Ti však využívají situace, do které se Včelpo dostalo, a za med nabízí mnohem nižší ceny. „Odběratelé toho chtějí využít, med by rádi vzali, ale za mnohem nižší cenu než má,“říká Machová.

Kontroloři odhalili zakázané látky loni na podzim v několika produktech Včelpa značky Dědečkův med. Ten nesl označení jako český. Při šetření však vyšlo najevo, že se do Česka dostal z Ukrajiny.

Vedle ztrát z likvidace a neprodanéh­o medu musí Včelpo počítat také s pokutou od veterinářů i Státní zemědělské a potravinář­ské inspek- ce. Veterináři o výši pokuty rozhodnou v průběhu příštího týdne a podle informací MF DNES se sankce bude pohybovat kolem milionu korun – jde o neobvykle vysokou částku. Inspekce případ ještě vyšetřuje, testy zatím neskončily.

Tržby Včelpa podle posledních zveřejněný­ch údajů za rok 2014 dosáhly 61 milionů, o rok dříve to však bylo o dvacet milionů méně. Aféra vypukla loni na podzim, výsledky za loňský rok tedy ovlivní. Vážnější dopad na prodeje se však odrazí až v letošním roce. Podle Machové firma situaci ustojí.

Řetězce vracejí i zdravý med, a to je velký problém. Jarmila Machová Český svaz včelařů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia