MF DNES

Sedm prodejců energie se v aukci utkalo o domácnosti

-

PRAHA Domácnosti, které se přihlásily k hromadné změně dodavatele elektřiny a plynu, už vědí, kdo jim energie může dodat. V aukci, kterou pořádala spotřebite­lská organizace dTest, zvítězila společnost Europe Easy Energy. Tu loni na podzim koupil jeden z největších alternativ­ních dodavatelů Bohemia Energy.

Z desítek prodejců, kteří na trhu aktivně působí, se v aukci o dodávky domácnoste­m popralo sedm firem. Každá z více než 66 tisíc registrova­ných domácností nyní dostane individuál­ní nabídku s detailním výpočtem. „Budeme je rozesílat ve druhé polovině března. Lidé pak budou mít několik týdnů na rozmyšleno­u, zda chtějí nabídku přijmout,“říká ředitel dTestu Martin Černý.

Pokud usoudí, že by pro ně změna nebyla výhodná, mohou zůstat u svého současného prodejce. Na uvolněná místa mohou dosáhnout domácnosti, které se u dTestu nyní nezávazně zapíšou.

Černý tvrdí, že modelová domácnost přechodem k vítěznému dodavateli ušetří na elektřině dva tisíce korun ročně, u plynu dokonce až 10 tisíc. Konkrétní výše úspory se však bude odvíjet od aktuálního tarifu a spotřeby. A pochopitel­ně bude záviset na cenách, které dané domácnosti účtuje nynější dodavatel.

Aukce by mohla znovu nastartova­t poněkud skomírajíc­í trh. Odběratelů, kteří přecházejí k novému dodavateli, totiž každoročně ubývá. Loni změnilo svého poskytovat­ele elektřiny necelých 278 tisíc odběratelů, u plynu to bylo zhruba 178 tisíc zákazníků. Ve srovnání s lety 2011 a 2012, kdy změn proběhlo nejvíc, jde přibližně o polovinu.

— Martin Petříček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia