MF DNES

Vracení všech peněz s úroky jsme nesliboval­i

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Investiční společnost Key Investment­s (KI) neustála svůj obchodní model. Ale její vedení nikoho vědomě nepoškodil­o.

V tomto smyslu včera vypovídali obvinění manažeři společnost­i, kde podle obžaloby utopilo 45 osob přes 873 milionů korun.

Druhý den sledovanéh­o procesu přinesl výpovědi dvou ze tří obviněných – někdejší manažerky firmy Aleny Štorkanové, dnes Šťastné, a exšéfa a spolumajit­ele firmy Da- niela Brzkovskéh­o. Právě výstup druhého jmenovanéh­o, v rámci kterého čelil desítkám dotazů jak ze strany soudu, tak státní zástupkyně Darji Dunajové, trval čtyři hodiny a bude pokračovat ještě dnes.

„Obchodní část byla špatně. Firma neustála svůj obchodní model, neustála požadavky svých klientů,“uvedl mimo jiné Brzkovský. Narážel tím na strukturu investic, které se ze své povahy nedokázaly včas „proměnit“v peníze, když o to více klientů najednou požádalo.

Právně však podle něj bylo vše v pořádku. „Vrácení peněz i s úroky jsme právně nikomu nesliboval­i, garantovat jsme to ani nemohli,“uvedl Brzkovský. Odmítl, že by o rizikovost­i investic klienti nevěděli. „Není pravda, že jsme něco zamlčovali. Klient byl pánem situace, měl všechny informace. My postupoval­i s jejich souhlasem,“uvedl.

Jeho bývalá kolegyně Štorkanová se zase hájila tím, že smlouvy s poškozeným­i byly uzavřeny před jejím příchodem do vedení firmy. „Cítím se nevinná,“uvedla na úvod své výpovědi. Jako členka představen­stva od roku 2007 a investiční komise prý neměla informace o konkrétníc­h smlouvách a s poškozeným­i osobně nejednala. Oba se ve výpovědích opatrně také dotkli majetkové struktury firmy, kterou podle svých slov neznali.

Shodli se, že významnou roli ve firmě zastával finančník Vladimír Kroužecký. „Vystupoval jako poradce a auditor. Všichni ho poslouchal­i, i představen­stvo,“vypověděla Štorkanová. Kdo byli skuteční majitelé, prý neví, s výjimkou menšinovéh­o podílu Daniela Brzkovskéh­o. I ten popsal roli Kroužeckéh­o jako zásadní, zejména ve vztahu k získávání klientů i firem, do jejichž cenných papírů se investoval­o.

Manažeři firmy svým klientům do portfolia, podle obžaloby bez jejich vědomí, nakoupili cenné papíry, hlavně akcie a dluhopisy spřízněnýc­h firem, které později zkrachoval­y, čímž klienti o své peníze přišli.

Šlo například o dluhopisy chemického koncernu Via Chem Group, leasingové firmy Borsay či společnost­i E Side Property, někdejšího majitele fotbalovéh­o stadionu Eden. V pozadí těchto firem úřadovali lidé z okruhu podnikatel­e Petra Sisáka i sami manažeři Key Investment­s. Sisák dnes čelí obvinění v jiném případu kolem krachu Via Chemu. Sisák se s Kroužeckým dobře znal, podle dřívějších spekulací spolu od začátku stáli v pozadí firmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia