MF DNES

Z pokut by si obce neměly dělat byznys

- Jakub Pokorný

Ministr dopravy Dan Ťok obhajuje nový návrh bodového systému, který chce zavést princip „dvakrát a dost“i pokuty až do 75 tisíc korun.

tempomat na povolenou a snažím se ji nepřekračo­vat.

rychlost

Málem jste se vybodoval? Pokud by platila nová pravidla, která vaše ministerst­vo navrhuje, tak byste už dostal „první varování“za šest nebo devět bodů? Jak je tento projekt vlastně daleko?

Měl bych, ale nedostal jsem ho. Musíme teď nějak reagovat na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. (Nejvyšší správní soud rozhodl, že body, které úředníci řidičům přidělili a o nichž řidiči nevědí, neplatí – pozn. red.) Debatujeme o tom, zdali to bude v rámci správního řízení, nebo to uděláme jinak. Dostal jsem i nabídku na esemeskový systém, který bude řidiče informovat, že dostal body. Určitě jde o věc, kterou se můžeme zabývat, a poskytnu ji kolegům, kteří to budou řešit. To by pak člověk mohl dostat SMS klidně po každém trestném bodu.

Z vaší reformy bodového systému mě zaujal návrh, že řidič, který má v krvi jedno promile alkoholu, zaplatí až 75 tisíc korun. Není to likvidační? Vždyť za ty peníze si pořídíte ojeté auto. Neztrácí se tak výchovná role pokuty?

Víte, už dnes platí sazba 25 až 50 tisíc korun ve správním řízení. Tohle chce dopravní policie. Představte si podnikatel­e, který sedne opilý za volant, způsobí nehodu, někomu zničí auto a zdraví. Přijde vám to málo? Tady je na místě ci- telná sankce. Správní řízení pak umožňuje posoudit závažnost toho, jak byl přestupek spáchán a podle toho dát pokutu vyšší či nižší v daném rozmezí.

Těch 75 tisíc korun řidiči hrozí, i když nezpůsobí nehodu.

Sankce 75 tisíc korun je tu kvůli výjimečným případům. Budete mít nalitého člověka, který luxusním vozem ujíždí policii a ohrozí spoustu lidí. Musíme si uvědomit, že alkohol nad jedno promile už policie posuzuje i jako trestný čin. Nebo si vezměte případ Studénky. Polský řidič kamionu udělal škodu za stovky milionů a způsobil smrt minimálně tří lidí ve vlaku. Kdyby na červenou vyjel z kolejí těsně před vlakem, tak je tu jen rozmezí pokuty od dvou a půl do pěti tisíc korun. Koho to odradí? Proto chceme pokutu do 25 tisíc korun. Mně přijde skandální, že i po té nehodě tam vjede nějaký další trouba a jen se štěstím prorazí závoru.

Narazili jsme na věčný spor, jestli má bohatý člověk dostávat vyšší pokutu než chudý.

Já bych na to navázal. Velké rozmezí mají nyní pokuty ve správním řízení. Komise na magistrátu to posuzuje ze všech ohledů. Já dnes říkám – ať jedeš v trabantu, nebo mercedesu, tak zaplatíš tyhle částky. V novém návrhu jsme nechali rozpětí jen u méně závažných přestupků, kde dáme policistov­i možnost řešit to domluvou. Pokud jde o ři- diče, který se jinak přestupků nedopouští a jenom zazmatkova­l, zaplatí méně. My jsme dokonce snížili ty sazby. Místo nula až 2 000 korun u menších přestupků navrhujeme nulu až 1 500 korun.

A jaká by měla být kritéria, podle kterých se bude policista rozhodovat, zda dá nižší, nebo vyšší pokutu?

U zásadních přestupků bude jedna sazba bez ohledu na cokoli. Nemělo by hrát roli, jestli se policista dobře vyspal, a každý bude vědět, kolik porušení pravidel stojí. U menších přestupků, kde rozmezí ponechávám­e, by se měl policista dívat, jak se řidič jinak na silnici chová, jak moc ohrozil ostatní, jestli přestupek opakuje apod.

Kdy reformu bodového systému předložíte vládě a Sněmovně?

Netrvám na tom, abychom to hned psali do podoby zákona. My si nemyslíme, že jsme na ministerst­vu dopravy ti nejchytřej­ší, takže chceme širokou veřejnou debatu. Uspořádáme v nejbližší době na toto téma odbornou konferenci, oslovíme i laickou veřejnost a plánujeme podrobnou debatu s poslanci a senátory. Pro svůj návrh máme své důvody, ale nechceme ho protlačova­t silou.

Tak si zahrajme, že už jsme na té konferenci, a já vám řeknu několik svých výhrad k bodovému systému. Zaprvé je pořád nepřehledn­ý, zejména proto, že se tam prolíná vybodování a zákaz řízení.

No ale to jsme zjednoduši­li. Nebo máte pocit, že ne? Zavádíme princip dvakrát a dost anebo třikrát a dost. (za opakování přestupku řidič dostane zákaz řízení – pozn. red.)

Ptám se proto, že prozatím platí i praxe „jednou a dost“. Člověk dostane body, a ještě přijde o řidičák.

Zákaz řízení má u některých přestupků opodstatně­ní. Jinde se ale podle nás opravdu dubluje s udělenými body. Proto jsme některé zákazy řízení nahradili systémem dvakrát a dost. Cílem je, aby byla tři jasná pásma bodů podle závažnosti - dva, čtyři a šest. Žádné jiné sazby jako pět či sedm nebudou, takže systém bude přehledněj­ší.

Druhá věc: některé obce si udělaly z měření rychlosti byznys. Určitě jste také zažil radar hned za cedulí se začátkem obce. Padesátka na čtyřproudo­vé magistrále v Praze

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia