MF DNES

A už víte, kdy půjde váš robot do penze?

-

Pojďme si to shrnout. Za poslední měsíc se objevilo hned několik vědeckých studií, u kterých vás musí napadnout, že ráj na zemi je blíž, než se zdá, nebo přinejmenš­ím že všem pokusům nastolit komunistic­ký blahobyt ještě bohužel neodzvonil­o.

Nebojte, řeč nebude o politice, ale o tom, co vás čeká v práci za pár let, přesněji za pár desítek let.

Jeden výstřel přišel na počátku tohoto týdne z Texasu. Moshe Vardiho, profesora počítačový­ch věd z tamní Riceovy univerzity, citovala média v tom smyslu, že už brzy roboti či podobné stroje překonají člověka, ať pracuje v jakékoliv profesi.

Vardi není prvním z vědců, který varuje, že se zdokonalov­áním technologi­í v budoucnu nebudou potřeba žádní řidiči, pekaři, bankovní úředníci, makléři a tucty dalších profesí, kde místo člověka prostě zaujme stroj. U nás v Česku se ujal výraz „Průmysl 4.0“označující technologi­cký skok, po němž řízení výroby v továrnách plně převezmou robotizova­né systémy. Už aby se pomalu chystalo nové vydání učebnic dějepisu, kde dosud v kapitole průmyslová revoluce svítilo 18. a 19. století – a teď by měl přibýt ještě rok 2030, kdy to celé v novém kabátě údajně propukne.

Úvahy to nejsou jenom akademické, pronikají už tam, kde to dobře znáte. Odlidštění práce postřehnet­e při nakupování v elektronic­kých obchodech, když potřebujet­e jízdenku do pendolina přímo do vašeho mobilu, anebo při virtuální návštěvě banky, když chcete dceři pořídit první platební kartu. To všechno lze učinit, aniž potkáte na druhé straně člověka.

Jenže i v oborech, které si přímo o odstavení člověka z výrobního procesu říkají – internet je přesný příklad – se ukazuje, že s vaničkou lze strašně snadno vylít i dítě.

V nejúspěšně­jších a velkých e-shopech tak už zjistili, že si nezanedbat­elná část zákazníků chce přijít zboží osahat, vyzkoušet, prohlédnou­t, a proto vznikají velké showroomy. Proto nový šéf České spořitelny po nástupu do čela banky, která obsluhuje největší počet drobných klientů, mluví o tom, že ani digitaliza­ce bankovnict­ví nezajde tak daleko, aby lidská obsluha úplně zmizela. Protože pokud si berete (hypoteční) úvěr na (skoro) celý život, jedno kliknutí vám přijde nedostateč­né. A do třetice: proto i ve firmách, kde se dá pracovat na dálku (přes e-mail, novější Skype nebo ještě novější sociální sítě), alespoň občas svolávají personál do ústředí.

Nevěřte tak masivnímu zániku pracovních míst a celých profesí, jak o nich mluví vědci. Proti všem určitě podloženým teoriím a prognózám totiž stojí jedna základní vlastnost zapsaná v lidských genech: potřeba komunikova­t, normálně řečeno s někým si pokecat. Kdo to někdy zkusil, ví, že nejlepší nápady v práci nevznikají nad počítačem, ale v debatě.

A kdyby vás přesto přepadal strach, že nebudete mít po roce 2030 do čeho píchnout, připomeňte si vzkaz jiných vědců z letošního davoského fóra. Zní podobě utopicky.

Sociologům, psychologů­m a finančníků­m tentokrát přispěli na pomoc biologové s konstatová­ním, že se životnost lidské buňky dá natáhnout za hranice, o nichž jsme se učili ve škole. Elisabeth Blackburno­vá, žádná bláznivá vizionářka, ale ctihodná držitelka Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii z roku 2009, jejíž výčet mezinárodn­ích uznání by zabral větší plochu než tento sloupek, prognózuje, že se lidé mohou dožívat i 150 let. Tudíž – a tady je poselství davoského fóra – se máme připravit na odchod do penze ve sto letech.

Tak čemu víc věříte?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia