MF DNES

Show si ukradla Gaga s Bowiem

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Osmapadesá­té hudební ceny Grammy jsou rozdané. K nejsilnějš­ím momentům večera patřilo vzpomínání na mrtvé kamarády. Ceny brali Mark Ronson a Bruno Mars, o triumf se podělili Kendrick Lamar a Taylor Swiftová.

LOS ANGELES A to doslova. Jednu z mnoha trofejí udílených ještě před samotným ceremoniál­em si totiž odnesl Swiftové videoklip Bad Blood, v němž Lamar hostoval.

Pro rapera to bohužel znamenalo rovněž jedinou z proměněnýc­h nominací v obecných kategoriíc­h. Ač se s celkem pěti soškami stal papírově vítězem ročníku, všechny ostatní dostal v kategoriíc­h žánrových – nejlepší rapové album, rapová píseň a tak dále. Totéž vlastně platí o kapele Alabama Shakes, jež pobrala tři pozlacené gramofonky, ovšem zase pouze v rockových či alternativ­ních žánrech. Proto na piedestal letošních Grammy patří Swiftová s cenou za nejlepší album a Mark Ronson s Brunem Marsem s nejlepší nahrávkou.

Jeden vtip je málo

Jenže hudba není atletika, a tak se nehraje jen na to, kdo výš a kdo dál. Důležitou součástí slavnostní­ho večera byla i vystoupení nominova-

Královna večera

ných a jiných hostů. Z hlediska hudebníka nepředstav­itelná tragédie potkala Adele. Při její písni mikrofon snímající piano upadl na jednu z jeho strun, což způsobilo otravný zvuk a zpěvačku to viditelně, ale bohužel také slyšitelně rozhodilo.

Nekorunova­nou královnou večera se tak stala Lady Gaga, jež předvedla důstojnou směs písní Davida Bowieho, navíc za doprovodu jeho kytaristy. Ten večer, jenž se jinak unášel ve znamení vznešené nudy, si tak ukradla pro sebe.

Obdobně osvěžující byla i pocta, již snesli Hollywood Vampires zesnulému frontmanov­i Motörhead. Na pódiu se objevila Lemmyho baskytara i jeho legendární klobouk a Alice Cooper s Johnnym Deppem dali od srdce svou vlastní píseň As Bad As I Am a Lemmyho hit Ace Of Spades.

Zbytek ceremoniál­u se však obešel skoro bez emocí. Ano, hvězdy se na kameru radovaly, když přebírali ceny jejich kamarádi, zpěvačka Meghan Trainorová se stala objevem

 ?? Zpěvačka Lady Gaga vystoupila se směsí písní zesnulého Davida Bowieho. Foto: Reuters ??
Zpěvačka Lady Gaga vystoupila se směsí písní zesnulého Davida Bowieho. Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia