MF DNES

Zoolander No. 2 spíš připomíná večírek celebrit

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nejlepší pasáž nabídne Zoolander No. 2 hned v úvodu, kdy v akční honbě nočním Římem rituálně popraví Justina Biebera – včetně zpěvákovy poslední selfie.

Slibně potrhlý start se však rozplizne, protože film musí vymyslet způsob, jak vedle ikon módního světa, v němž se série odehrává, dostat před kameru právě hvězdy popu. Zařídí to za vlasy přitažené spiknutí: zpěváci totiž chrání tajemného Vyvoleného, potomka první- ho modela jménem Steve, jenž se prý vyskytl už po boku Adama a Evy (v angličtině zní trio z ráje zábavněji). S římskými kulisami a ztepilou šéfkou módního Interpolu v podání Penelope Cruzové tak Zoolander No. 2 připomíná spíše parodickou verzi Šifry mistra Leonarda.

Bio trendy

Hlavně však musí vrátit do hry původní hrdiny, už zapomenuté manekýny čili Bena Stillera v titulní roli a Owena Wilsona coby jeho kolegu Hansela, což zdržuje značnou dávkou plačtivé nostalgie. Trvá to, než tvůrci obě postavy dosadí do minulých i nových souvislost­í a než je svedou na jedno místo; přitom k jasnému určení jejich životů by úplně stačila trefná hláška z televizníc­h zpráv, že „podle průzkumu neznají dnešní maturanti fax, žádného bílého prezidenta a Zoolandera“.

Očekávané crazy také nesvědčí, že dialogy převažují nad situacemi. Trefný ráz má podoba moderních „bio“trendů, založená na uválených otrhancích a špinavých ztracencíc­h, kteří vymydlený vzhled

Zapomenutý manekýn dávných manekýnů berou jako estrádu; podobně zabírá retrorekla­ma z 90. let. Ale s nástupem šíleného zločince se mola opouštějí, takže se hraje tuctová krimikomed­ie, ozdobená pohostinsk­ými roličkami.

Před patnácti lety se Zoolander stal téměř kultovní, neboť bezuzdně praštěnou komedií. Pokračován­í, které vstupuje do kin, sbírá body jinak: vraždí popové hvězdy.

Dva nade všemi

A těch je opravdu dost, až Zoolander No. 2 připomíná hollywoods­ký večírek celebrit. Katy Perry rozjímajíc­í o vlastní identitě, otcovský Sting ve zpovědnici, Susan Boyle se vztyčeným prostřední­čkem nebo John Malkovich ve vězení pro módní zločiny těší víc než hlavní aktéři.

Navíc v přehlídce velkých jmen, která přijala malý štěk jen tak pro radost, si vybere každý svého favorita. I když dva ční nade všemi: Kiefer Sutherland čekající děťátko a Benedict Cumberbatc­h v roli sexuálně neurčité bytosti zvané Vše. Jako celek má však druhý díl Zoolandera bláznivějš­í výchozí nápad než následné provedení.

 ?? Ben Stiller se vrací v titulní roli. Foto: Cinemart ??
Ben Stiller se vrací v titulní roli. Foto: Cinemart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia