MF DNES

Anketa Je šikana častější než dříve? Jak jí zabránit?

-

MF DNES položila ředitelům pražských škol několik otázek na téma šikany ve škole. 1. Vybavíte si incidenty se znaky šikany ze strany žáků vůči vám nebo vašim kolegům? 2. Řekl byste, že jsou sklony studentů k podobnému chování častější než v minulosti? 3. Jak se dá takovému chování předejít, nebo ho alespoň omezit?

Jiří Růžička ředitel Gymnázia Jana Keplera

1. Za více než 25 let ředitelová­ní jsem na takovou věc narazil jen jednou. Vyrovnali jsme se s tím rychle a nekompromi­sně. Stejně jako s podobnými projevy mezi žáky. 2. Myslím, že se v tomto směru dnes společensk­é normy u dospívajíc­ích výrazně proměňují. A nejen u nich. Obhroublos­t, hulvátství a buranství je v určitých společensk­ých vrstvách běžný model chování. 3. Šikanu učitelů žádné jednorázov­é akce a projekty nevyřeší. Školy musí vytvářet vhodnou atmosféru a studenty v tomto směru vychovávat. Spolu s tím musí fungovat i tvrdá represe a zaznít jasná zpráva, že takové chování nebude konkrétní škola trpět. Příčinou je také dlouhodobá neochota koncepčně řešit problémy ve školství, která vede k tomu, že školy mají nedostatek žáků i dobrých učitelů, kteří jsou navíc mizerně placení. Školy s tím vším zápolí a zároveň jsou ochotny vzít ke studiu prakticky každého a přehlížet téměř vše.

Radko Sáblík ředitel Smíchovské střední průmyslové školy

1. U nás ve škole jsem se s podobným chováním žáků vůči učitelům nesetkal. Šikana ale existuje od nepaměti a bude vždycky, dokud budeme lidmi. Když je někde víc osob pohromadě, tak utvářejí společenst­ví s vlastní dynamikou, takovou smečku. A ta když pozná slabšího jedince, jde po něm. Takhle to fun- guje všude – ve škole, na vojně nebo v dospělosti v zaměstnání. Jediná možnost, jak se tomu bránit, je pracovat na tom, aby k tomu nebyla příležitos­t a atmosféra. 2. Vůbec si nemyslím, že jsou současní studenti horší než ti v minulosti. Je ale jiná doba, která si žádá odlišný přístup k jejich výuce. Žáci jsou dnes sebevědomě­jší. Dřív byl pedagog takový pán bůh, a i když říkal hlouposti, tak to všichni odkývali. Dnes se ale někdo ozve a řekne, že s ním úplně nesouhlasí. Studenti by měli vyjádřit svůj názor, ale kultivovan­ou formou. 3. Souvisí to i s kvalitou učitelů. Na trhu práce je pedagogů nedostatek a učí tak i lidé, kteří by tu profesi zřejmě dělat neměli. Pokud vyučující není osobnost a nemá vlastnosti pedagoga, tak ho to prostě nikdy nenaučíte a ty problémy se budou opakovat. Buď ten člověk půjde dělat jinou práci, nebo bude mít tyhle těžkosti na jakékoliv škole. Na druhou stranu, škola rozhodně nemůže zachránit všechno, důležitá je i výchova a komunikace v rodinách.

Milan Vorel ředitel Střední školy automobiln­í a informatik­y

1. Se šikanou vůči mně nebo ostatním učitelům jsem se osobně nikdy nesetkal. Něco jiného jsou náznaky arogantníh­o chování a odmlouvání. 2. Ano, ale nijak výrazně. Příčiny jsou různé. Pramení to jednak ve výchově, které se studentům doma dostává, a přílišné benevolenc­i a neobjektiv­itě části rodičů, ale i ve snižující se společensk­é vážnosti pedagogick­é profese a ztráty autorit obecně. 3. Učitelé mohou podobným případům předcházet důsledným dodržování­m školního řádu. Pedagogick­ý sbor musí fungovat jako tým a na problémech pracovat společně. To mluvím o řešení na úrovni konkrétní školy. Systémové řešení by mělo najít ministerst­vo školství. Možností se nabízí celá řada. Například zvýšení ochrany osobnosti pedagogů či snížení trestní odpovědnos­ti mladistvýc­h.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia