MF DNES

Město začne na zkoušku vydávat kartu Lítačka

-

PRAHA Městská firma Operátor ICT zahájí pilotní projekt, na jehož konci má být nový odbavovací systém a čipová karta na MHD zvaná Lítačka. Pokyn k tomu dala nekompletn­í městská rada. Výsledky pilotního projektu, který má nahradit problemati­ckou kartu Opencard, firma předloží do konce června.

Kartu s názvem Lítačka představil­a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v lednu. Tehdy řekla, že od února magistrát spustí nový systém vydávání karet, od poloviny roku pak budou lidé jezdit na Lítačku. Termín přechodu na Lítačku primátorka neuvedla a nikdo jej od té doby neupřesnil.

Opozice a neoficiáln­ě i někteří zastupitel­é z ANO primátorku kritizoval­i za to, že projekt připravuje v utajení a veřejnosti jej předkládá ve chvíli, kdy jej neprojedna­la ani rada ani zastupitel­stvo. Primátorka výtky odmítla. Rada nakonec na návrh Krnáčové schválila přípravu pilotního projektu až včera. „Paní primátorka předložila radě materiál, na jehož základě ukládá Operátorov­i ICT, aby učinil kroky, které povedou k realizaci projektu,“řekl náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

Operátor ICT zároveň dostal za úkol, aby s odborníky konzultova­l vhodnost názvu Lítačka. Primátorka to prostředni­ctvím svého asistenta následně upřesnila. Prý bude záležet na výsledku analýzy. „Zda zůstane název Lítačka, či nikoli, ještě rozhodnuto nemáme. Momentálně čekáme na výsledky analýzy sociálních sítí, kterou jsme si nechali vypracovat,“uvedla. Dokončena podle ní bude během dnů. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia