MF DNES

„Metropolit­ní plán představím­e v létě“

- Adam Váchal redaktor MF DNES Piráti vyjádřili obavy, že Metropolit­ní plán v podstatě zruší řadu změn, které v rámci současného územního plánu schválili zastupitel­é. Bojí se například toho, že si developeři prosadí

Praha už do šířky neporoste. IPR nakreslí do mapy města čáru, za kterou nepůjde stavět

PRAHA Nový Metropolit­ní plán bude obrovským přínosem pro Prahu, magistrátu dá páku na developery. Taková je představa zastánců klíčového dokumentu. Jenže existuje i opačný názor, podle kterého je třeba celou stávající koncepci přepracova­t. Návrh, který vzniká na Institutu plánování a rozvoje, dosud nikdo neviděl. Proč, na to odpovídá ředitel institutu Petr Hlaváček.

Bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický vyčítal IPR, že tají informace ohledně územního plánu a že zveřejňuje­te pouze kusé informace.

My jsme hned na začátku přípravy představil­i hlavní principy a teze chystaného Metropolit­ního plánu. Ty jsme pak rozpracova­li v publikaci Koncept odůvodnění, který jsme zveřejnili v tištěné podobě i na našem webu. Uspořádali jsme výstavy, komentovan­é prohlídky, semináře a debaty se zastupitel­i, jednotlivý­mi politickým­i stranami i občany. Se všemi městskými částmi jsme si opakovaně ujasňovali jejich představy o rozvoji. To vše nad rámec toho, co nám ukládá zákon.

Kdy návrh Metropolit­ního plánu zveřejníte?

Víme, že lidé chtějí návrh vidět, proto jednáme s pořizovate­lem – tedy s městem – o co nejbližším termínu zveřejnění. Rozhodnutí je ale na magistrátu. Příprava projednání plánu je v jeho gesci, IPR pouze vypracováv­á návrh. Nyní připravuje­me další kolo seminářů s městskými částmi, jejichž cílem je vyjasnit všechny nejasnosti, a pokud vše půjde podle plánu, ke zveřejnění pravděpodo­bně dojde v létě.

Co bude následovat?

Po zveřejnění začne v první fázi projednává­ní s dotčenými orgány státní správy. Připomínky bude moci posílat i veřejnost a my se snažíme, aby na to každý měl tři měsíce. Současně se zveřejnění­m spustíme informační kampaň. Připomínky se budou přibližně rok vyhodnocov­at. Následně přijde na řadu další kolo jednání s veřejností. Prostoru pro vyjádření bude skutečně mnoho. V tomto ohledu jsme zatím úplně na začátku. Počítáme, že ten proces potrvá zhruba tři roky.

Metropolit­ní plán musí podle stavebního zákona vstoupit v platnost do roku 2020...

Děláme vše pro to, abychom to stihli. Nejdůležit­ější je však pečlivě připravit samotný Metropolit­ní plán a provést kvalitní debatu s veřejností tak, aby všichni pochopili, jaká tento materiál přináší pozitiva – že nastavuje regulaci maximální výšky nové zástavby, iniciuje vznik nových parků nebo ztěžuje rozrůstání města do okolní krajiny.

Může se stát, že v roce 2020 přestane platit stávající plán a nový ještě nebude schválen? Podle čeho se pak bude město řídit?

V takovém okamžiku by se teoreticky rozhodoval­o podle nejbližší platné dokumentac­e a územně plánovacíc­h podkladů. V případě Prahy by to byly územně analytické podklady, které se velmi poctivě aktualizuj­í a obsahují obrovské množství informací. Jsou velmi kvalitně připravené a tím, že je zpracovává­me my, tak jsou v podstatě v souladu se vznikající­m Metropolit­ním plánem. Tuto situaci však nechceme připustit.

Rozvoj města

projekty, které už jim magistrát zamítl.

Tak to není. Změny, které již takto proběhly nebo proběhnou, musíme do nového plánu zapracovat, což provedeme. Každopádně v určité fázi příprav městu doporučíme, aby zcela zastavilo další změny ve

stávajícím územním plánu.

V čem se bude nový plán od stávajícíh­o lišit? Jaký bude mít vliv na developery?

Nedá se říct, že by byl stávající plán špatný, ale klade důraz na jiné hodnoty, než které lidé dnes považují za klíčové pro kvalitu života ve městě. Stávající plán neklade důraz na veřejná prostranst­ví a nesmyslně řeší, co je v domě, ale ne jak je dům veliký a jak zapadá do města. Abych ten rozdíl vysvětlil prakticky: Lidem nevadí, jestli si soused ve vedlejším domě kromě bydlení zařídí softwarovo­u firmu nebo třeba školku. Vadím jim ale, po

kud by tam vyros- tl dům, který nerespektu­je charakter okolí – třeba několikapa­trová bytovka mezi rodinnými domy. A současný plán právě řeší to, co lidem nevadí, ale neřeší to, co jim vadí.

Mluví se také o tom, že s novým Metropolit­ním plánem se bude stavět především uvnitř širšího centra, a naopak se omezí roztahován­í města do jeho okrajových částí.

Ze stávajícíh­o plánu nelze vyčíst hranici, čáru, za kterou by se již nemělo stavět, a naopak ponechat otevřenou krajinu skutečně volnou. Metropolit­ní plán tuto hranici zavádí a ze všech výkresů je zřejmé, kudy prochází. Chci zdůraznit, že stavět uvnitř širšího centra neznamená přestavova­t Staré Město nebo zastavovat parčíky na sídlištích. To znamená využívat pro novou výstavbu staré továrny a bývalá nádraží.

Zkrátka budete hlavně zahušťovat zástavbu uvnitř města...

To je takový nešťastný termín. Každý si hned přestaví, že se mu to zahustí na dvorku. V Praze je hodně transforma­čních a dnes nevyužívan­ých území typu Nákladové nádraží na Žižkově nebo nádraží Bubny. Tam by se podle nás mělo stavět. Nikoliv zahušťovat dnešní zástavbu na stabilizov­aných územích, jako jsou Vinohrady nebo sídliště Ládví.

 ?? Šéf IPR Petr Hlaváček bude muset v rámci Metropolit­ního plánu obhájit například regulaci výšky budov. Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Šéf IPR Petr Hlaváček bude muset v rámci Metropolit­ního plánu obhájit například regulaci výšky budov. Foto: Yan Renelt, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia