MF DNES

Následník selhal. Václav IV. otce překonal jen ve stavbě hradů

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Vytoužený dědic trůnu, princ Václav, přišel na svět před 655 lety. Otci Karlu IV. však čest nedělal.

PRAHA Římské císařské korunovace Václav IV. nikdy nedosáhl a o německou královskou korunu coby líný a neužitečný přišel. V rozhádané lucembursk­é dynastii synů a synovců císaře Karla IV. si nedokázal vynutit respekt a autoritu. Podobně na tom byl ve vztahu s českou panskou oligarchií.

V bouřlivém věku na přelomu 14. a 15. století si až do hořkého konce udržel alespoň vládu v zemích Koruny české. Ale v porovnání s úspěšným otcem Karlem IV. takřka ve všech ohledech selhal. „Pokud existoval nějaký aspekt, v němž Václav IV. překonal dílo svého otce, tak je to stavba soukromých sídel a hradů. Ty se svou výtvarnou kvalitou a invencí výrazně vymykají středoevro­pskému standardu,“uvedl historik František Záruba.

Avšak i v pražských palácích či na středočesk­ých hradech na Václava IV. doléhaly bouře neklidné doby a nutnost řešit nemilované problémy spojené se správou státu.

Z paláce na Pražském hradě se panovník v polovině 80. let 14. století přestěhova­l do rezidence v Králově dvoře u sv. Benedikta. Do areálu, který později zmizel pod základy secesního Obecního domu a bloku činžáků. Ani tam však nenalezl klid. V době gradujícíc­h sporů s bratrem Zikmundem jej tam uherský panovník v březnu 1402 zajal. Zikmund si kromě bratra odvezl i jeho koresponde­nci a znamenitou knihovnu. Do svých rezidencí se Václav IV. vrátil o rok později, když věznitelům uprchl z Rakous.

Král si nepřál být rušen vyřizování­m úředních akt. Jeho pobyty na hradech v lesních revírech se po ná-

Otec, syn a bohorodičk­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia