MF DNES

Fakta Éra krále Václava IV.

-

stupu na trůn v roce 1378 prodlužova­ly. V 80. letech 14. století byl hrad Křivoklát místem, kde se král po Praze zdržoval nejčastěji. I tam jej však rušili cizí diplomaté. Mantovský diplomat Bonifacio de Lupi v roce 1383 na Václava IV. čekal týdny, královým rádcům dal za zprostředk­ování audience i slušný úplatek. Vydal se i na Křivoklát. Čekalo jej však jen rázné odmítnutí. Aby vladař zdůraznil svou touhu po klidu, nechal na Křivoklátě spálit rezidenci určenou návštěvám.

Ztrpkl mu pobyt i na oblíbeném Žebráku. V květnu 1394 Václava IV. při návratu z hradu zajal moravský bratranec markrabí Jošt a předáci panské jednoty. Zajetí krále pučisté zabalili státotvorn­ými slovy o potřebě lépe spravovat zanedbané věci veřejné. Na Pražský hrad se král vrátil jako zajatec a na místo do paláce putoval do internace v Bílé věži. Na svobodu se dostal poté, co přistoupil na požadavky panské koalice.

I na Točník za králem dorazila realita. V lednu 1401 se tam objevili poslové z Norimberka s listem, kterým mu město vypovídá poslušnost. Šlo o dozvuky Václavova sesazení z německého královskéh­o trůnu z důvodů, že je vladařem líným, nedbalým a neužitečný­m. „Ač byl král přítomen, pí- 1363 Dvouletý princ byl korunován českým králem. 1376 Václav přijal německou královskou korunu. 1393 Přežil travičský pokus. 1400 Říšští kurfiřti jej pro neschopnos­t zbavili německé koruny. 1419 Zemřel na Novém hradě u Kunratic.

semnost převzali jeho služebníci,“uvádí historik Jiří Spěváček.

Boj o vedení pražské univerzity a reformu věcí veřejných Václava IV. zastihl v kutnohorsk­é rezidenci, Vlašském dvoře, kde král prožil celý leden 1409. Signoval tam i proslulý Dekret kutnohorsk­ý.

Osudovou se mu stala poslední z rezidencí, které založil anebo nechal přestavět – Nový hrad u Kunratic na okraji Prahy postavený v roce 1412. O sedm let později tam Václava dostihly zvěsti o novoměstsk­é defenestra­ci a počátku husitské revoluce.

Král záhy poté podlehl srdečnímu záchvatu.

Václavovo tělo uloženo zprvu ve Zbraslavsk­ém klášteře. Klid však nenalezl ani po smrti. V roce 1420 do konventu vtrhla pražská lůza. Ostatky vyjmula z hrobu, mrtvého krále ozdobila věncem ze slámy. Během hororových orgií si zpitý dav se zesnulým králem připíjel a tropil ohavné žerty.

Až v roce 1424 spočinul nešťastný král v hrobce ve svatovítsk­é katedrále po boku otce.

 ?? Václava IV. a jeho otce císaře Karla IV. zvěčnil neznámý mistr na votivním obraze Jana Očka z Vlašimi, druhého pražského arcibiskup­a. Václav klečí s českou královskou korunou vpravo, nad ním stojí jeho patron, sv. Václav. ??
Václava IV. a jeho otce císaře Karla IV. zvěčnil neznámý mistr na votivním obraze Jana Očka z Vlašimi, druhého pražského arcibiskup­a. Václav klečí s českou královskou korunou vpravo, nad ním stojí jeho patron, sv. Václav.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia