MF DNES

Hledají se hrdinové pro zázračný finiš

- Karel Knap reportér MF DNES

Na jaře 2015 se mužstva z Litvínova a Třince až do poslední minuty sedmé finálové bitvy rvala o titul. Teď je čeká jiný boj. Skvělým, možná až zázračným finišem se pokusí napravit prachbídný vstup do soutěže. Osm kol před koncem dlouhodobé fáze se nabízejí čtyři otázky, na něž se v následujíc­ích týdnech postupně budou rýsovat odpovědi. Překoná Liberec rekord? Pakliže Bílí Tygři vyloženě neztratí pohodu, vymažou historický zápis Pardubic (111 bodů). Po včerejší výhře v Třinci dosáhli na stovku a už se mohou soustředit na play-off.

Odolá Top 6 náporu zdola? 4. Plzeň 74, 5. Boleslav 72, 6. Olomouc 72. Tyto tři týmy hodlají hájit pozice zaručující místenku přímo do čtvrtfinál­e, zatímco na dobyvatele si chce zahrát trio 7. Zlín 64, 8. Chomutov 64, 9. Třinec 61. Hlavně Oceláři s bohatým rozpočtem a sestavou sršící známými jmény plánují závěrečnou zteč. Porážka od Liberce ale jejich touhu zchladila.

Bude obhájce titulu v play-off? Desátá Kometa (58) by se po abdikaci kouče Hadamczika a reprezenta­ční přestávce ráda vymanila z krize. Brněnský lazaret, který osvěží vracející se obránce Hanzlík a útočníci Čermák s Ostřížkem, se vynasnaží zastavit pád.

Loňský mistr z Litvínova (49) naopak doufá, že si přes pauzu uchoval

Tipsport extraliga svěží fazonu, která mu na přelomu ledna a února vrátila naději na účast v předkole play-off (tři vítězství se skóre 14–3). Prospěla mu práce trenéra Hořavy, jenž v Litvínově od prosince opět pomáhá s přípravou. Chytil se též brankář Petrásek.

Obhájce titulu ovšem ze 13. místa nesmí hledět příliš do dáli. Vždyť jsou před ním i hoši z Vítkovic a Pardubic s 53 body. A zatímco vidina play-off tyto tři mančafty láká, děsí je přízrak baráže, kam zatím míří Karlovy Vary (42).

Kdysi se o litvínovsk­ých hokejistec­h uštěpačně říkalo, že válí jen do plesové sezony a pak vadnou. Loni rčení popřeli. A letos by ho rádi úplně obrátili. V základní části extraligy zbývá osm kol.

Kdo se stane králem střelců? Ani superfiniš zřejmě nepomůže svrhnout chomutovsk­ého forvarda Červenku z pódia pro nejprodukt­ivnějšího hráče. Hýčká si 16bodový náskok před Bednářem z Hradce.

Dramatičtě­jší podívanou slibují závody o krále kanonýrů. Zatím vede plzeňský Kubalík (23) před sparťanem Saboličem (22) a Hruškou (20) z Komety. V existenční­ch partiích budou mít některé góly zvlášť vysokou cenu. A kluby vyhlížejí hrdiny, kteří je nastřílejí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia