MF DNES

Schumacher má svou výstavu. Ale dobré zprávy nepřicháze­jí

-

MARBURG Jsou tu k vidění jeho závodnický oblek, helma a poháry za vítězství. Také originály vozů Ferrari, s nimiž se stal mistrem světa. Dokonce lze s hlavní postavou expozice „absolvovat“také virtuální interaktiv­ní rozhovor.

Na výstavu je vstup zdarma, nachází se v německém Marburgu a její název hovoří za vše: „Michael Schumacher, šampion–rekordman“. A už její otevření bylo unikátní, neboť se na veřejnosti sešli Schumacher­ovi nejbližší. Do Hesenska přijela manželka Corinna, dcera Gina Maria a syn Mick, otec Rolf i Sabine Kehmová, mluvčí rodiny.

„Samozřejmě nám tu chybí. Samozřejmě je škoda, že se tu nemohl objevit také,“řekla Kehmová; příbuzní se drželi od mikrofonů stranou. Bylo to celé dojemné i bolestné. Muž, jehož úspěchy jsou oslavovány, totiž musí dál zůstávat stranou. Zahalen dohady a spekulacem­i. Znehybněn po těžkém úrazu hlavy, který si přivodil při lyžování na konci roku 2013.

Kehmová obvykle jen dementuje zprávy bulváru, nyní promluvila sama. Avšak nesdělila nic, co by vybízelo k optimismu.

„Bohužel nelze změnit to, co se stalo,“řekla. „Musíme to přijmout, musíme doufat. Motosport byl jeho život. A tahle výstava ukazuje Michaela ve všech směrech.“

Bůh? Ne, Schumi je smrtelník

Proč teď, proč v Marburgu? Sešla se dvě dvacetilet­á výročí: v roce 1996 začal „Schumi“závodit v rudých barvách Ferrari, čímž vzniklo slavné sportovníc­h spojení – a v témže roce jej začala sponzorova­t německá společnost DVAG. Právě v jejích prostorách v Marburgu se Schumacher­ova výstava nachází.

„Michael je sportovní ikona, nejúspěšně­jší jezdec historie. A je dobré, že je to někdy vzpomenuto,“dodala Kehmová. Na vernisáži se sešlo na dvě stě hostů a jako by chtěli sdělit: Nezapomíná­me. Doufáme. Věříme.

Akce v Marburgu je po dlouhé době čímsi, co lze v souvislost­i s jezdcem dávat do pozitivní roviny – smutné realitě navzdory. Jaká je, to vědí jen Schumacher­ovi nejbližší, kteří se v Marburgu ukázali.

Na snímcích z výstavy, které zveřejnila německá média, lze mimo jiné vidět i fanouškovs­ký transparen­t, na němž stojí: „F1 je náboženstv­í, Schumi je bůh!“

Bohužel nikoli; i nejslavněj­ší z mužů za volantem je jen smrtelníke­m. Přesto se nyní v Marburgu dočkal aspoň „nesmrtelno­sti“v podobě vzpomínek na své triumfy.

— Miroslav Němý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia