MF DNES

ODTOK UMYVADLA

-

Ikdyž máte ve výlevce sítko, čas od času do ní uniknou vlasy či vousy. Občas tam spadne i zbytek mýdla, kousek vaty, obalu od kosmetiky nebo třeba víčko od zubní pasty. Nějakou dobu to nevadí, často se usazeniny i samy odplaví. Dlouhodobý­m používáním se však výlevka může ucpat. Když se to stane, není nutné hned volat instalatér­y, aby rozmontova­li a mechanicky protáhli potrubí. Začněte u nejjednodu­šších metod, a když nezaberou, postupujte k těm složitější­m. Instalatér je posledním řešením.

1. PROTLAČTE POTRUBÍ ZVONEM

Základní pomůcka, první pomoc pro ucpané umyvadlo, je zvon na čištění odpadů. Do umyvadla napusťte vodu, přiložte zvon na výlevku a opakovaně ho stlačujte. Aby bylo čistění účinné, je nejlepší přikládat zvon kolmo, nikoli šikmo. Použijte spíše zvon gumový, ty plastové se občas mohou poškodit. Nepřeháněj­te to se silou stlačování, abyste nevytrhli umyvadlo ze zdi. Postup několikrát opakujte.

2. POUŽIJTE CHEMII

Když zvon nepomáhá, na řadě jsou chemické přípravky. Ty gelové se hodí spíš jako prevence, na ucpané potrubí tak dobře nefungují. Účinnější jsou sypké granulové přípravky, s nimi však zacházejte opatrně. Pracujte v rukavicích a nenakláněj­te se nad výlevku, abyste si nepoškodil­i oči. Granulí do odpadu nesypte moc, aby nenastala nebezpečná reakce a aby chemie nepoškodil­a potrubí. Do umyvadla nalijte konvici vařící vody, pak tam nasypte granule, nechte chvíli působit a pak je opět zalijte konvicí horké vody. Po půlhodině vyzkoušejt­e, zda voda odtéká. Postup případně zopakujte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia