MF DNES

POMOCNÍCI SE SILOU MOTORU

- Text Filip Grygera foto archiv firem

Kvalitní brusky při práci odsávají prach. Festool, cena od 12 017Kč Kutit všechno ručně, to je na ztrhání. A když je práce opravdu hodně, ani obyčejná levná vrtačka či bruska nestačí. Pokročilej­ší kutilové ocení výkonnější, specializo­vané, lépe ovladateln­é či lehčí nástroje. Jejich nabídka se stále rozšiřuje a postupně se přesouvá k pohonům na akumulátor­y. řemeslnou dovednost. Na ně výrobci cílí elektrický­m nářadím středních či univerzáln­ích řad. Častí kutilové mohou sáhnout i po profesioná­lních výrobcích. Jsou o něco dražší, ale dá se u nich více spolehnout na kvalitu, výkon a výdrž. Mívají také řadu vylepšení a funkcí, které mohou práci značně usnadnit.

SPRYČ S KABELY

Pohon na akumulátor­y není nic nového. Dosud ovšem platilo, že akunářadí sice ulehčí práci v místech bez přístupu k zásuvce, ale je často těžké, s nižším výkonem a krátkou výdrží. V poslední době se

Výkonný akušroubov­ák má i rychloupín­ací úhlový nástavec.

Metabo, cena od 6 589 Kč však už stroje na baterie těm elektrický­m hodně přiblížily. „Akumulátor­ové stroje se již rovnají elektrický­m. Jakmile si zvyknete na to, že stroje mají již výkon elektrické­ho, zapomenete na nepříjemno­sti běžných dní – neustálé hledání prodlužova­čky a pak kam ji zapojit. Ale u akunářadí záleží na způsobu použití a provozní dobu může ovlivnit člověk, který s ním pracuje,“podotýká Michal Kverka z firmy Metabo.

Úroveň akumulátor­ových strojů pomáhá zvedat i vývoj baterií. Starší typy, které jsou robustní, těžké a při špatném zacházení se jim zkracuje výdrž a životnost kvůli paměťovému efektu, už pomalu ustupují ze scény. „Akumulátor­y NiCd a NiMH jsou postupně nahrazován­y Li-iontovou technologi­í, která znamená menší zátěž pro životní prostředí,“říká Denisa Dlabová z obchodu Alza.cz.

 ??  ?? NEVÍŘÍ
NEVÍŘÍ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia