MF DNES

Mění se bodový systém. Pomůže to?

-

Václav Špička Autoklub ČR

Pro větší bezpečnost silničního provozu je určitě důležitějš­í věnovat se situaci na silnicích – například zlepšit upozorňová­ní řidičů na překážky. A co se týče navrhovaný­ch změn bodového systému – ministr dopravy zvyšuje pokuty za takzvané vážné přestupky a snižuje tresty za takzvané malé. Ale přitom například nepoužití bezpečnost­ních pásů na zadních sedadlech může mít při havárii pro pasažéry na předních sedadlech (vpředu) skutečně fatální následky.

Václav Bálek

mluvčí pojišťovny Allianz, bývalý motoristic­ký novinář

Myslím si, že ano. Větší strach ze ztráty bodů je vlastně podobná motivace jako obava, že budu mít velký malus v pojišťovně. A není bez zajímavost­i, že teprve až vyšší malusové sazby povinného ručení přiměly mnoho šoférů k tomu, aby změnili své chování v silničním provozu.

Jaroslav Foldyna

předseda sněmovního podvýboru pro dopravu

S celkovou koncepcí změn bodového systému, jak je připravuje ministr dopravy, souhlasím. Systém se zpřísňuje a vzhledem k tomu, co vidíme na silnicích, je jakékoli zpřísnění dobré. Takže říkám ano, ale o některých položkách v ministrově návrhu se ještě budeme chtít bavit.

Zbyněk Stanjura bývalý ministr dopravy ODS

Zatím je to jen PR, žádný návrh zákona jsem dosud neviděl. Slyšel jsem, že se mají zvýšit nejvyšší sazby pokut, například z 50 na 75 tisíc korun. Chtěl bych vidět nějakou analýzu, kolikrát se ta nejvyšší pokuta uloží, kolikrát se vybere a jaký to bude mít efekt. Ale dokud to není na papíře, hodnotit to nechci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia