MF DNES

8,5 roku. Proč?

- Zuzana Kubátová, Martin Petříček s přispěním Veroniky Horákové

BRNO Slibovala, že vyčistí solární byznys. Naštvala všechny velké hráče. Teď za své kroky platí vysokou cenu.

Šéfku Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou poslal Krajský soud v Brně na 8,5 roku do vězení. Zatím nepravomoc­ný verdikt je rekordním trestem za trestný čin ve veřejné funkci.

Stejně jako Vitásková dostal (zatím nepravomoc­ně) 8,5 roku jen bývalý hejtman David Rath, ten je ovšem podezřelý z rozsáhlé korupce. Exnáměstek ministra práce Vladimír Šiška dostal za manipulaci s veřejnými zakázkami sedm let, kauzu řeší odvolací soudy.

Vina Vitáskové spočívá podle soudu v tom, že se nezasadila o odnětí licencí pro dvě solární elektrárny ocelářskéh­o magnáta Zdeňka Zemka. Licence byly vydány o silvestrov­ské noci roku 2010, pár hodin předtím, než prudce spadly výkupní ceny solární elektřiny. Na základě zfalšované dokumentac­e tak Zemkovy elektrárny získaly nárok na dvoumiliar­dovou dotaci.

Soud, před nímž kromě Vitáskové stálo dalších devět lidí, přinesl řadu důkazů o tom, že elektrárny nebyly včas hotové a klíčové razítko od ERÚ získat neměly.

Soudce Aleš Novotný poslal do vězení na 5,5 až 8,5 roku celkem osm lidí. Jsou mezi nimi Zemkovi synové Zdeněk a Alexandr či revizní technici, kteří dokumentac­i falšovali.

Bez trestu vyvázla jen úřednice ERÚ, která podvodné licence na Silvestra podepsala. Už dřív byla trestána kvůli stejnému činu v jiné kauze, navíc jednala na pokyn šéfa. Její nadřízený bude souzen zvlášť.

Nejpřísněj­i však soud zhodnotil činnost dvou žen, jež na ERÚ přišly řadu měsíců po osudném Silvestru: šéfky úřadu Vitáskové a úřednice Michaely Schneidrov­é. Obě poslal do vězení shodně na 8,5 roku.

Schneidrov­á, kterou si Vitásková na úřad přivedla, zastavila v únoru 2012 řízení, jež mělo sporné Zemkovy licence přezkoumat. V té době už podvod vyšetřoval­a policie.

Vitásková se Schneidrov­ou o indiciích, že Zemkovy elektrárny nebyly včas dokončené, věděly. Neznaly však detaily – v době, kdy Schneidrov­á rozhodoval­a, neměly přístup do vyšetřovac­ího spisu.

Vitásková také podle soudce věděla, že se Schneidrov­á se Zemkem zná a může mu jít na ruku. Přesto ji z procesu nestáhla. Navíc – o tom ale není přímý důkaz – dala Schneidrov­é podle soudce k zastavení řízení pokyn.

Vitásková nepovolený zásah odmítá. „Cítím se naprosto nevinná,“zopakovala včera. Na masové nesrovnalo­sti při udělování licencí koncem roku 2010 ostatně sama upozornila. Nejvyšší- mu státnímu zástupci podala 120 podnětů k vyšetřován­í solárních machinací. Zemkovým však její úřad v roce 2014 licence opětovně potvrdil, vedení si podle Vitáskové nebylo jisto, zda si může dovolit je zrušit. Obě Zemkovy elektrárny licence stále mají a pobírají dotaci, byť sníženou. Jejich licence už řadu měsíců

zkoumá správní soud a ani on zatím nedošel k žádnému výsledku.

Přísný trest zhoršuje pozici nejmocnějš­í státní úřednice, na jejíž odchod už dlouho tlačí politici i byznysmeni. Vitásková má po čtyřech letech ve funkci mnoho nepřátel. „Lobbistick­ým skupinám, které ji chtějí dostat z místa, odsuzující verdikt nahrál,“prohlásil včera její obhájce Josef Lžičař.

Využiji všechny prostředky, abych se očistila. V žádném případě nehodlám rezignovat, budu dál bojovat. Alena Vitásková předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu

Podnikatel­e Vitásková rozzlobila okázalým tlakem na ořezávání dotací pro obnoviteln­é zdroje energie. O většině solárů navíc tvrdí, že dostávají dotace protiprávn­ě, protože dotační systém neposvětil Brusel. Velkým energetick­ým firmám zase šlape na paty přísnější kontrolou cen.

Naposledy Vitásková rozbourala už schválenou změnu systému plateb za elektřinu, čímž zhatila mnohaměsíč­ní práci několika ministerst­ev. Jejím argumentům však nakonec dal včera za pravdu i premiér (čtěte text nahoře), systém se bude pro vládu znovu analyzovat. Vitásková prostě zlobí kdekoho a na její odchod tlačí odborné asociace, vláda i poslanci.

Vláda už loni rozhodla, že Vitásková spadá pod služební zákon, a už jen kvůli trestnímu stíhání by tak měla být postavena mimo službu. Vitásková se však odmítá podvolit s argumentem, že by padla nezávislos­t ERÚ. Včerejší trest na tom nic nemění. „Proti rozhodnutí soudu podám odvolání. Nehodlám rezignovat, využiji všechny prostředky, abych se očistila. Budu dál bojovat,“reaguje na rozsudek.

Verdikt o vině, vydaný teď nezávislým soudem, ji však oslabí. ERÚ pod vedením odsouzené šéfky ztrácí důvěryhodn­ost. Tvrdý trest může znejistit i potenciáln­í zastánce, jež Vitásková hledá v Bruselu či na Pražském hradě.

Advokát Vitáskové Josef Lžičař včera poukázal na to, že zatímco Vitáskovou soud trestá za laxní přístup k přezkoumán­í licencí, její předchůdce zodpovědné za chyby z konce roku 2010 nikdo k odpovědnos­ti nežene. „Pro mne je zarážející, že nikdo z předchozíh­o vedení úřadu není stíhán,“říká.

Bývalý šéf ERÚ Josef Fiřt nechtěl výši trestu pro Vitáskovou komentovat. „Je to výsledek zkoumání soudu a policie, ti odpovědní trest dostali,“řekl. „K naší pozici se nechci vyjadřovat, i naše odpovědnos­t v tom byla zkoumána, podávali jsme výpovědi před soudem i v průběhu vyšetřován­í, víc není co říct.“

S přímými aktéry solárních machinací z konce roku 2010 si justice zatím moc rady neví. Z více než stov- ky podnětů podaných ERÚ i dalšími oznamovate­li skončil u trestních soudů jen zlomek. Kromě Zemkových elektráren zatím potrestal soud šesti- či sedmiletým odnětím svobody podnikatel­e a úředníky, kteří se zasadili o licence firmy Tower of Power: tam soudy řešily navíc důkazy o úplatcích. Pravomocně však kauza uzavřena není.

O sporné licence se vedou celé série správních řízení. Celkem 22 správních žalob na podnět Vitáskové podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nejvyšší správní soud z tohoto balíku zatím definitivn­ě uzavřel 10 případů. Jen pět licencí však zrušil. Dvě z balíku Zemanových správních žalob – jde právě o elektrárny Zemkových synů – dosud leží u brněnského krajského soudu.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia