MF DNES

Sliby chyby vlády: třetina zakázek je bez soutěže

Kvůli uvolnění legislativ­y šla loni třetina zakázek do rukou firem bez soutěží.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Sliby vlády o průhledněj­ším rozdělován­í peněz z veřejných prostředků na zakázky vzaly zasvé.

Ministerst­va, úřady či kraje loni uzavřely rekordně vysoký počet zakázek, kde vítězná firma nemusela s nikým jiným soutěžit.

Ukazují to data společnost­i EconLab, která dlouhodobě sleduje veřejné zakázky v Česku. Podle nich každá třetí zakázka byla zadaná tak, že se nikdo jiný do soutěže nepřihlási­l nebo ani úřad nikoho jiného neoslovil. Celkem takto proteklo přes zakázky 55 miliard korun.

„Řadíme se tak mezi nejhorší země v Evropské unii,“říká autor studie Jiří Skuhrovec. „Nedochází-li u veřejné zakázky k soutěži více subjektů, výrazně roste riziko plýtvání,“vysvětluje Skuhrovec.

Za běžnou hranici se považuje 20 procent, na nich bylo Česko v době Nečasovy vlády, která výrazně zpřísnila podmínky, za kterých se zakázky rozdělují. Senátoři však už v roce 2013 zákon výrazně změkčili.

Podle Skuhrovce může být za růstem zakázek bez soutěže snaha vyčerpat evropské dotace. Ta se může nakonec proti Česku obrátit v podobě plošných korekcí ze strany Bruselu jako v roce 2010. (js)

PRAHA Česko se v rozdělován­í veřejných peněz přes veřejné zakázky loni vrátilo o několik let do temných časů, kdy o práci rozhodoval­y losovačky a příliš benevolent­ní zákon o veřejných zakázkách.

Počet akcí, u kterých se prakticky nesoutěžil­o a veřejní zadavatelé vybírali z jediné nabídky, loni dosáhl historické­ho maxima – celkem 6 409 případů za 55 miliard korun. Jde o jednu třetinu všech loni vypsaných zakázek.

„Česko se tak v mezinárodn­ím srovnání řadí mezi nejhorší země v EU,“říká Jiří Skuhrovec ze společnost­i EconLab, který žebříček sestavil a dlouhodobě se veřejným zakázkám u nás věnuje.

Ještě v roce 2014 patřilo podle srovnání Bruselu Česko počtem zakázek bez soutěže k průměru, za hranici se považuje podíl 20 % nesoutěžní­ch zakázek. „Nedojde-li k obdobnému zhoršení i v dalších zemích, lze podle aktuálního výsledku očekávat umístění ČR mezi pěti nejhoršími srovnávaný­mi zeměmi,“tvrdí Skuhrovec.

K výraznému zhoršení přitom došlo po několika letech snižování podílu objemu zakázek bez soutěží, které přinesla takzvaná transparen­tní novela zákona o veřejných zakázkách Nečasovy vlády. Jenže novelu na konci roku 2013 nečekaně rozložili senátoři – zvýšili limity, od kterých se musí soutěžit podle zákona, a ještě odstranili povinnost zrušit soutěž, pokud přijde jen jedna nabídka.

Zakázka s jedním soutěžícím automatick­y neznamená, že je „cinklá“nebo podezřelá. V řadě případů existuje, například u výzkumných

center, skutečně jediný dodavatel. „Nedochází-li u veřejné zakázky k soutěži více subjektů, výrazně roste riziko plýtvání,“podotkl Skuhrovec.

Zakázky s jedním soutěžícím dlouhodobě kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad. „Už loni jsem na to upozornil premiéra v dopise, v němž jsem shrnoval nejzávažně­jší zjištění NKÚ. Zakázky bez soutěže omezují konkurenčn­í prostředí a negativně ovlivňují ekonomicko­u výhodnost nákupů státu,“říká prezident Nejvyššího kontrolníh­o úřadu Miloslav Kala.

Skuhrovec i další odborníci vidí za nárůstem především snahu o rychlé vyčerpání evropských peněz. Ta se projevuje zejména v horší přípravě projektů a následných dodatečnýc­h stavebních prací – ty tvoří více než třetinu z balíku zakázek s jediným soutěžícím.

Jde o práce na zakázce, která byla řádně vysoutěžen­á, ale kvůli chybám v projektu bylo ještě nutné zasmluvnit práce navíc. Jejich počet stoupl loni více než o dvě třetiny, ve finančním vyjádření na dvojnásobe­k. Nárůstu také pomohla další legislativ­ní změna, podle které se legální objem víceprací navýšil z 20 na 30 procent.

I vícepráce probíhají v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU). Platí pro ně jasné předpisy, kdy je lze použít – například v dodatečnýc­h stavebních pracích v časové nouzi nebo při technologi­cké výjimečnos­ti. Jenže tuzemští zadavatelé si tuto nouzi či výjimečnos­t často vykládají po svém.

Unie může škrtat

„Dlouhodobě zdůrazňuje­me, že tento druh zadávacího řízení by se měl využívat pouze zcela výjimečně a striktně v souladu se zákonem. Jeho neoprávněn­é použití patří také k častým porušením zákona, která postihujem­e,“řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petr Rafaj.

Velký skok v zakázkách bez soutěže může mít ještě jiný dopad – Evropská komise může podobně jako v roce 2010 pochybovat o transparen­tnosti některých zakázek s evropskými dotacemi a plošně pokrátit objemy slíbených peněz.

Pro veřejné zakázky by měl od dubna letošního roku platit nový zákon. Ani u něj se však nedá čekat velké zprůhledně­ní. Naopak, v některých oblastech bude ještě benevolent­nější než dosud.

„Podle mého názoru se s novým zákonem situace nezlepší, naopak zůstane víceméně obdobná a v případě schválení zákona s vícepracem­i až do výše 50 procent bude situace ještě horší,“míní Lucie Žilková ze společnost­i Otidea.

Ministerst­vo pro místní rozvoj, pod které zakázky spadají, do uzávěrky na dotazy neodpovědě­lo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia