MF DNES

Které země kupují nejvíc zbraní

Zbrojení se dostalo na úroveň posledních let studené války. Ale prsty v tom už mají jiní, nikoliv Evropa.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

STOCKHOLM Představte si veškerý světový vývoz zbraní za loňský rok jako sto pušek. To aby se to dobře počítalo.

Šestačtyři­cet z těchto pušek skončí v Asii. Pětadvacet na Blízkém východě.

V Evropě, což byl kdysi kontinent prošpikova­ný zbraněmi, jich skončí jen jedenáct. Na Afriku jich zbude osm a na oba americké světadíly dohromady deset.

Tato čísla ukazují spolehlivě­ji než cokoliv jiného, kde to ve světě hoří nebo přihořívá.

Evropa, Afrika a Amerika z toho vypadávají jako takřka pacifistic­ké oblasti, protože skoro tři čtvrtiny všech nákupů zbraní na celém světě za posledních pět let skončilo někde jinde.

Tedy v Asii a na Blízkém východě. Z šesti států, jež jsou největšími dovozci zbraní na světě, jsou tři z Blízkého východu: Saúdská Arábie, Emiráty a Turecko. Lze tušit, že část z jejich zbraní skončí nakonec v Sýrii. Celkově se zbrojení na Blízkém východě za posledních pět let zvýši- lo o 61 procent, což je rekord, na nějž nemá žádná jiná oblast světa.

Ale když žebříček největších světových dovozců rozšíříme, aby měl deset zemí, zjistíme, že pět z nich je z Asie: Indie, Čína, Pákistán, Vietnam a Jižní Korea.

To vše uvádí výroční zpráva

stockholms­kého ústavu SIPRI, respektova­né instituce, jejíž závěry jsou považovány za spolehlivé.

Čísla ze zprávy SIPRI ukazují stav současného světa. Například to, že se zbrojí stejně jako v letech 1987 a 1988, tedy ještě za studené války.

Paradox dneška však je, že zatím-

co tehdy šla většina zbrojení na vrub států NATO a Varšavské smlouvy, tedy Evropy, tehdejšího SSSR a USA, dnes nejvíc výzbroje dovážejí úplně jiné země.

A dělají to vysloveně raketovým tempem.

Nejrychlej­i narostl dovoz zbraní za posledních pět let do Vietnamu. Bez jednoho procenta o sedm set procent. Důvodem je Čína, obr hned za dveřmi.

Dalším skokanem je Maroko, které se drží v závěsu s 528 % nárůstu.

Čtvrtá je Saúdská Arábie, jejíž už beztak omračující nákupy za pět let ještě poskočily o 275 procent. A do této společnost­i se poněkud záhadně vecpalo Mexiko, země z úplně jiného regionu, ale přesto s úctyhodnou bilancí nárůstu o 331 procent. Ázerbájdžá­n to dotáhl na 217 %.

Celkově je však největším dovozcem zbraní Indie. Ze sta imaginární­ch pušek jich doveze čtrnáct. I za tím je čínský obr za dveřmi.

Čína už se vyšvihla i na třetí místo v žebříčku největších vývozců zbraní. Vedou USA a Rusko, jež dodávají světu pomyslných 58 pušek ze sta, Čína dodá jen šest pušek, takový mají ti první dva odstup. Po Číně následují Francie, Německo, Británie, Španělsko, Itálie, Ukrajina a Nizozemsko.

A pokud chcete vidět, jak situace nutí zbrojit, školský příklad představuj­í Alžírsko s Marokem. Tak se bojí džihádistů, že jejich dovoz zbraní představuj­e víc než polovinu zbrojního dovozu celé Afriky.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Veletrhy se zbraněmi jen kvetou Na snímku veletrh v Bangkoku, kde zájemci obhlížejí zbraně z Francie, Švédska a USA.
Foto: Profimedia.cz Veletrhy se zbraněmi jen kvetou Na snímku veletrh v Bangkoku, kde zájemci obhlížejí zbraně z Francie, Švédska a USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia