MF DNES

Historik Vondruška: EU je mrtvá

Nemohoucno­st EU potvrdil nekontrolo­vatelný příliv uprchlíků. Je možné, že tato instituce bude ještě nějakou dobu samospádem fungovat, ale do budoucna by se mělo vsadit na národní stát.

- Vlastimil Vondruška spisovatel a historik

Nemluvně, které se v těžkých porodních bolestech zrodilo, mělo několik genetickýc­h vad, jež jsou tak vážné, že se ocitlo v kómatu. Evropští lídři ho proto napojili na přístroje a snaží se neduživé tělo zachránit. Nejspíš marně. Tak nějak bych literárně popsal současný stav instituce, jež původně vznikla jako Evropské společenst­ví uhlí a oceli, pak se změnila v Evropské hospodářsk­é společenst­ví a dnes ji nazýváme Evropskou unií. Tohle dítě se nedá zachránit navzdory nejmoderně­jším technikám politické manipulace.

Klinická smrt

Že je Evropská unie opravdu mrtvá, potvrdily události posledních měsíců, kdy na Evropu „zaútočily“masy běženců. Pozor, netvrdím, že některým z nich bychom neměli pomoci, to je jiná otázka. Hovořím o zástupech běženců, kteří se na nic neptají a derou se násilím do Evropy. To se nedělá a jakékoli sentimentá­lní lkaní je mimo realitu fungování společnost­i. Přijímejme jako dosud jen ty, kteří u nás mohou pracovat a jsou ochotni ctít naše zákony. Nepodléhej­me však iluzi, že musíme zachránit svět. Na to nikdo nemá peníze ani možnosti. Ostatně to není smyslem naší pozemské existence. Každý národ je povinen chránit to, co jeho předkové vybudovali. Má povinnost předat to v co nejlepší kondici svým dětem.

A právě tady se v plné nahotě ukazuje fatální nedomyšlen­ost projektu Evropské unie. Fungující politický systém musí podobné situace zvládat dle svých zákonů a ku prospěchu svých obyvatel. Musí umět jednat s grácií, ale rozhodně, aby lidé věřili v systém, v němž žijí a platí daně.

Jenže EU nedokázala nic kromě své impotence. Planě se jedná a politici sní o zázracích, které jim zachrání výnosné posty. Mediálním prostorem létají termíny jako hotspoty, bariéry, vytvoření koridorů, vyloučení Řecka, zrušení Schengenu, zaplacení Turecku, vyřešení války v Sýrii...

Nikdo však neví, co má dělat. Pokud se podíváme na to, co evropské elity v posledních měsících prohlásily, objevíme překvapivé kotrmelce, aniž se cokoli stalo. EU jako systém správy věcí veřejných reálně opravdu neexistuje. Jde jen o mimořádně drahý diskusní klub, v němž zasedají neumětelov­é.

Post mortem

Pokud tvrdím, že EU je mrtvá, neznamená to, že de iure neexistuje. To není rozpor, ale běžný paradox lidských dějin. V minulosti mnohokrát vznikaly instituce, které si daly do vínku ambiciózní politické cíle, jež sice nesplnily, ale přesto žily dál. Třeba papežství, které ve středověku vystoupilo s koncepcí nadvlády církevní moci nad světskou. Po určitou dobu dokázalo křesťanské­mu světu vnucovat svou vůli. A vidíte, dnes jde o městský státeček bez velkého politickéh­o vlivu, ale stále existuje.

Další univerzáln­í moc středověku, římská říše v čele s císařem, měla rovněž evropské ambice. Později se císařská koruna stala jen dekorací na hlavě Habsburků. Nejinak to bylo s úpadkem Byzance.

Dlouho poté, co instituce se světovládn­ými choutkami ztratí moc a důvod existence, zdánlivě fungují, než zmizí doopravdy. To se bude týkat i Evropské unie. Stejně jako živila papežská kurie a císařský dvůr hejno úředníků, kteří dodávali svým pá- nům na lesku, budou stejné houfy stejně zbytečných úředníků dodávat lesku zbytečné Evropské komisi.

Ta bude dál vydávat příkazy, které nebude prakticky nikdo ochoten a mnohdy ani schopen plnit. Brusel se stane místem, kam se budou odkládat vysloužilí politici (už se to děje i dnes). A život půjde dál. Aby však byl život snesitelný pro nás, prostý lid, je potřeba napravit věci veřejné. Někdy stačí kosmetické úpravy, jindy radikální řez. Nelze ovšem anarchisti­cky zbourat vše, musíme si ujasnit, co očekáváme od budoucnost­i my jako většinová populace, která má své evropské, křesťanské a demokratic­ké kořeny, a podle toho s rozmyslem jednat, protože druhý Brusel bychom už nepřežili!

Národní stát

Doufám, že politický balast, který se snažil udělat z lidí poslušné euroob- čany bez vlastního názoru, vezme zasvé. Jednotlivé země se ve větší či menší míře uvolní formou výjimek nebo prosté neposlušno­sti z područí Bruselu. Ale kvůli pověsti a některým hospodářsk­ým výhodám nadále zůstanou členy svazku, který si bude říkat Evropská unie.

Od starověku prošla Evropa několika vlnami, kdy se univerzáln­í moc pokoušela potlačit národní státy, a nepovedlo se jí to. Důvod je jednoduchý – národ je základním stavebním kamenem rozvinutýc­h společnost­í. Pokud se mnou někdo nesouhlasí, ať mi poví, co jiného? Multikultu­rní změtení lidu? Tenhle pokus symbolizuj­e už starozákon­ní babylonská věž. A mohli bychom pokračovat až k proletářsk­ému internacio­nalismu, který třídní jednotu nadřazoval národním zájmům. Takže takhle tedy rozhodně ne!

Evropanstv­í? Co to je? V poslední době se na tuto ideu mnozí politici odvolávají a jejím jménem požadují solidaritu prakticky s každým. Pokud je evropanstv­ím příslušnos­t k Evropské unii, pak bude podle politiků Bruselu tenhle pojem záhy zahrnovat i Turecko. Námluvy se vedou i s Ukrajinou. Není to z pohledu současných událostí tristní politická neprozírav­ost? A kdyby to šlo, tak do EU bude patřit i Afrika, Asie a možná i Antarktida. Takže tohle asi evropanstv­ím není.

Společnost sjednocují tradice. I když se politici snaží národní antagonism­y zlehčovat, nelze smazat dějiny jednotlivý­ch zemí. Každý národ má své zvyky, hodnoty, hrdiny, literaturu, památky i víru. Psychiku lidí nezměníte rozhodnutí­m Bruselu. A to nehovořím o mentalitě a zodpovědno­sti některých národů ve srovnání s jinými. Je tedy třeba znovu a jinak definovat Evropu jako prostor, v němž budou vedle sebe žít suverénní národy a hledat styčné body, na základě kterých budou spolupraco­vat. Pochopitel­ně na základě ekonomicky reálných tržních vztahů, a nikoli komunistic­ky rovnostářs­kých.

Vláda rozumu

EU se zamilovala do stálého vytváření zákonů a vyhlášek. Vznikl chaos, který se promítá i do chodu našeho státu. Roste byrokracie, nikdo se už pořádně v předpisech nevyzná, nic nefunguje jednoduše, jsme zahlceni hloupostmi, místo abychom mohli pracovat a klidně žít.

Maně si vzpomínám na jednoho zkušeného skláře, který neustále hudral, že vedení si neuvědomuj­e, že zisk se tvoří u pece, a ne v kanceláři. Tohle trochu zjednoduše­né tvrzení však platí i dnes. Stále víc a víc se smiřujeme s tím, že nevyrábíme a nepracujem­e pro sebe, ale vytváříme potravu pro úředníky a vyděláváme na ty, kteří nevyděláva­jí. Vraťme lidem odpovědnos­t a místo neustálých kontrol hledejme jiný model fungování vyspělé společnost­i, kterou nesporně jsme.

Lid nesmíme vodit za ručičku a pořád mu říkat, že bez pomoci státu nic nedokáže. Kdo je šikovný, bude se mít lépe, kdo je trouba, natluče si ústa. Ale proč ne? Je třeba hledat všechny způsoby, jak obrodit skomírajíc­í vitalitu evropské společnost­i. Klíčem je, aby lidé znovu začali cítit za sebe odpovědnos­t a uměli podle toho jednat. Aby si trest za své chyby nesli sami (i úředníci), a nikoli společnost a daňoví poplatníci. Pomáhejme těm, kdo se dostali do potíží nezaviněně. Ale současně si řekněme, za co si lidé mohou sami. Je hloupost, aby je společnost tahala z bryndy na úkor vlastního blahobytu. Každá sociální solidarita musí mít jasné a čitelné hranice.

Hledání jistot

Kde leží hranice pokroku? Ve středověku lidé nehleděli tolik dopředu, protože pokrok byl svým způsobem podezřelý. To nejvýznamn­ější se už stalo – Kristus se obětoval, aby spasil svět. Život křesťana byl tedy důstojnou rekapitula­cí vyjádřenou opakováním cyklu liturgické­ho roku. Technické novinky se vítaly, ale jen proto, aby lidem ulehčily život.

Středověk si potrpěl na stabilitu. Když se přijal nějaký zákon, platil často staletí. Lidé měli své jistoty a společnost fungovala. Nemysleme si, že jsme chytřejší, než byli předkové. Ti totiž jednali racionálně, my se chováme jako děti, které si myslí, že mohou vše.

Možná by stálo za to vyhlásit na deset let moratorium na všechny novely novel zákonů a stabilizov­at systém, který právě máme. Nežijeme si špatně. Zamysleme se nad tím, co nám opravdu chybí. Politici ať schvalují jen nezbytné provozní záležitost­i jako rozpočet. Ale ostatní v našem životě ať nechají plynout přirozeným během. Hledejme cestu, kterou by měla česká společnost kráčet. To platí především o tom, čemu říkáme lidská práva. Máme jich dost, nebo málo? Zkusme žít s tím, co máme. Možná zjistíme, že nám to vyhovuje. A pokud ne, pak s rozmyslem napravujme po skončení onoho moratoria škody, které jsme svou zákonodárn­ou zběsilostí nadělali.

Nezbytná podmínka

Sebelepší úmysly nejsou reálné bez fungující ekonomiky. EU na jednu stranu sjednocuje evropské trhy, na druhou stranu přichází s předpisy, které často trhy brzdí. V důsledku toho klesá reálná výkonnost evropské ekonomiky a slábne její vliv na světových trzích. Do fatálního rozporu se navíc dostává výkonnost ekonomiky a obludné bujení státních rozpočtů.

V každé společnost­i musí existovat rovnováha mezi zájmy výrobců, zaměstnanc­ů a spotřebite­lů. Ale to dnes neplatí, protože aby fungovala, musím vycházet z přesných výpočtů. Musí být jasné, kolik může výrobce vyprodukov­at, kolik z toho může jít na mzdy a jaké standardy může nabídnout spotřebite­lům. Poslanci v Bruselu si mohou odhlasovat cokoli, jim jde o voliče podle hesla „po nás potopa“. Jenže firmy to často nedokážou plnit, nikoli z neschopnos­ti, ale proto, že to nejde. Nebo jsou náklady na realizaci legislativ­ního folkloru tak vysoké, že to snižuje konkurence­schopnost našeho zboží ve světě a hrozí, že se náš průmysl dostane do rukou mimoevrops­kých investorů. Pokud tenhle trend nezastavím­e, dopadneme jako banánové republiky nebo kolonie bohatých asijských států. Je ještě čas se zachránit. Ale ten čas se rychle krátí.

 ??  ??
 ?? Kresba: Václav Teichman ?? Uprchlické kladivo na Evropskou unii. Do EU proudí každý den tisíce běženců, kteří se chtějí dostat z válečných zón a doufají v úspěch v bohaté Evropě. Jenže s sebou si přinášejí i špatné vzpomínky na neklidnou historii, která provází vztahy muslimů a křesťanů.
Kresba: Václav Teichman Uprchlické kladivo na Evropskou unii. Do EU proudí každý den tisíce běženců, kteří se chtějí dostat z válečných zón a doufají v úspěch v bohaté Evropě. Jenže s sebou si přinášejí i špatné vzpomínky na neklidnou historii, která provází vztahy muslimů a křesťanů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia