MF DNES

Demokracie 2 x 5 minut

Už žádné opoziční obstrukce? Poslanci chtějí omezit řečnění nebo přestávky

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ambiciózní poslankyně ANO Jaroslava Jermanová, která už ve sněmovních bufetech prosadila zákaz prodeje alkoholu. Lidovecký pamětník Jan Kasal, který sice už šest let není poslancem, ale stále svým spolustran­íkům radí, jak postupovat, když třeba hrozí nekonečné obstrukce. I tyto tváře mohou stát za největší proměnou pravidel pro poslanecká jednání v polistopad­ové historii.

Premiér Bohuslav Sobotka před čtrnácti dny poslancům ČSSD zadal, aby vytvořili pracovní skupinu, která má vyjednávat novou podobu jednacího řádu Sněmovny. Sociální demokraté, ale i ANO a KDU-ČSL tak chtějí zabránit snahám opozice blokovat schvalován­í nových zákonů. TOP 09 a ODS nedávno dokázaly dva měsíce bránit přijetí vládního návrhu elektronic­ké evidence tržeb.

Jako Spolkový sněm

Zatím nejradikál­nější plány zaznívají z hnutí ANO, kde byla vyjednáván­ím pověřena Jermanová. Politička, kterou si poslanci občas dobírají kvůli nezkušenos­ti na „empiru“, teď prosazuje, aby česká Sněmovna fungovala jako německý Spolkový sněm. Zásadní úlohu by v jejích úvahách získal dosud nenápadný organizačn­í výbor Sněmovny. Poslanci by se v něm dohodli, jak dlouho budou ke kterým zákonům vystupovat. Každá strana by tak ve Sněmovně měla přidělený čas, jasné by také bylo, kdy se bude o jednotlivý­ch zákonech hlasovat.

Návrh má jediný, ale o to závažnější problém. Jermanová s ním naráží nejen u opozice, ale i u koalič- ních ČSSD a KDU-ČSL. A dokonce také u některých členů ANO.

„Pro mě je to přehnané, stačí upravit současný jednací řád a škrtnout z něj některé excesy,“říká poslanec ANO Martin Komárek.

Také on však navrhuje jednu výraznou změnu: aby poslanci mohli vystupovat k jednomu bodu nanejvýš dvakrát po pěti minutách. Jeho nápad má alespoň částečně šanci. „Omezení řečnických vystoupení nám dává smysl ve třetím čtení,“uvažuje jeden z vyjednavač­ů ČSSD, poslanec Jan Chvojka.

Právě sociální demokraté, ale i li- dovci totiž v tuto chvíli razí variantu nechat poslancům v prvním a druhém čtení víc prostoru, ve třetím, kdy se definitivn­ě hlasuje o zákonech, už však žádné neplánovan­é prodlevy nepřipusti­t. Právě třetí čtení zákonů jsou totiž s opozičními obstrukcem­i tradičně spojená: sama ČSSD se před lety právě v této fázi po šest dní a téměř šest nocí snažila zabránit přijetí reformního balíčku vlády Petra Nečase.

„Tak by se obstrukce jen přesunuly do prvního a druhého čtení,“namítá poslanec ANO Jan Volný. Podle Chvojky je však nešťastné omezit diskusi na začátku schvalovac­ího procesu.

„V minulém období jsme tady například měli občanský zákoník, který měl ve finále 3 084 paragrafů. Byla to jedna z nejzásadně­jších právních změn za posledních padesát let, a když si představím, že bych na to měl jen pět minut, tak je to málo,“říká Chvojka.

V prvním a druhém čtení by tak obstruujíc­í poslance měla umravnit série méně nápadných změn: omezení přestávek na jednání klubů, jasnější vymezení, co je to faktická poznámka nebo k čemu lze využít takzvané přednostní právo.

Členové ODS a TOP 09 se sice už nechali slyšet, že na žádné podobně radikální změny jednacího řádu Sněmovny teď nepřistoup­í, koalice však chce opozici obměkčit tím, že to dělá tak trochu i pro ni. „Změny chceme připravit tak, aby mohly platit až pro příští volební období,“říká lidovecký místopředs­eda Ondřej Benešík.

„Můžeme se bavit o změnách pro příští volební období, ale překvapuje mě, že koalice chce teď trávit čas změnou jednacího řádu, když si za mnoho průtahů svým chaotickým plánováním může sama,“namítá Martin Plíšek, který by měl vyjednávat za opoziční TOP 09.

Za mnoho průtahů si koalice může svým plánováním sama. Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia