MF DNES

Když přestává chutnat

Nedostatek energie, žádný zdroj vápníku, málo bílkovin, mnoho soli… Tyto nedostatky odhalila výživová expertka ve stravě čtyř seniorů.

- Hana Večerková redaktorka MF DNES

Nemusím už tolik jíst, protože nemám tolik pohybu jako dřív. Mně to stačí. Takovými argumenty obhajují svoji nechuť k jídlu senioři, kteří spolupraco­vali na testu MF DNES. Test seniorské stravy potvrdil obavy, že staří lidé se obecně stravují velmi špatně. Čtyři senioři, kteří MF DNES přenechali k testování své obědy dovezené pečovatels­kou službou, zároveň podrobně popsali, co všechno sní za celý den. Jejich jídelníčky pak zhodnotila odbornice na výživu Václava Kunová ze Společnost­i pro výživu.

Našla v nich mnoho nedostatků, především nízký příjem energie a bílkovin. Některé účastníky pochválila za snahu získat vápník z mléčných výrobků nebo vita- miny z ovoce a zeleniny. Celkově však nebyl důvod ke spokojenos­ti.

Starší lidé často žijí v omylu, že jim stačí méně jídla. Senioři sice nemusí jíst hodně, ale měli by jíst lépe, než jak se stravovali v mladším věku. Strava totiž ovlivňuje jejich zdravotní stav mnohem více než u lidí středního věku a důsledky nesprávné výživy mohou být pro ně velmi závažné.

Všechny změny, které provázejí stárnutí, přinášejí i problémy s příjmem potravy, kterou až donedávna mohli bez problémů konzumovat. Zhoršené kousání i polykání, obtíže s nadýmáním, problémy se zácpou či průjmem. S přibývajíc­ím věkem se zhoršuje čich i chuť, a tím se i snižuje požitek z jídla.

To všechno vede k tomu, že staří lidé ztrácejí chuť k jídlu. A jejich porce jídla jsou čím dál tím menší. Právě proto, že nesnědí již tak velké porce jako dříve, musí i malé množství jídla pokrýt jejich denní dávku potřebných živin.

Dost vysoké by měly být například dávky bílkovin, protože jejich využití se s přibývajíc­ím věkem snižuje. Nedostatek bílkovin ve stravě může výrazně zhoršit zdravotní stav starého člověka. Z obyčejného nachlazení, které by si dříve vyžádalo pár dní v posteli, se může vyvinout zápal plic a s ním trvalé upoutání na lůžko.

Vyšší je i potřeba vitaminů, nejen kvůli častějším nemocem, ale také proto, že vitaminy hůře vstřebávaj­í. Stárnutí organismu je vůbec spojeno se zhoršeným vstřebáván­ím a využitím živin.

Hrozba podvýživy

„Reálným rizikem je v této věkové kategorii malnutrice, tedy patologick­ý stav způsobený nedostatke­m živin. Důsledkem pak může být svalová ochablost, poruchy imunity, zpomalené hojení ran, zhoršená funkce střev, vznik proleženin, ztráta energie a řada dalších problémů,“varuje geriatričk­a Renáta Petrová, která se na testu podílela.

 ?? Foto: Lukáš Procházka, MAFRA ?? Velké porce, nevábný vzhled a hodně soli „Nejhorším zážitkem byly polévky, je to samá moukou zahuštěná osolená voda,“prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová poté, co spolu s odborníky na výživu ochutnala jídla, která dostávají...
Foto: Lukáš Procházka, MAFRA Velké porce, nevábný vzhled a hodně soli „Nejhorším zážitkem byly polévky, je to samá moukou zahuštěná osolená voda,“prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová poté, co spolu s odborníky na výživu ochutnala jídla, která dostávají...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia