MF DNES

Krejčíř oddálil trest. „Pomohla“mu hrozba bombou

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

JOHANNESBU­RG Můj nový advokát nestihl připravit závěrečnou řeč. Potřebuji tlumočníka (přestože všichni vědí, že žiji v anglicky mluvící zemi už devět let).

Radovan Krejčíř už se včera choval u vrchního soudu v jihoafrick­ém Johannesbu­rgu skoro jako loni David Rath v Česku. S tím rozdílem, že soud s Rathem nevyklidil­a policie kvůli bombové hrozbě.

Krejčíř předstoupi­l před soud, aby se dozvěděl trest za pokus o vraždu. Podle obžaloby unesl a chtěl nechat zabít Bhekiho Lukheleho, jehož bratr zmizel se zásilkou drog a Krejčíř potřeboval zjistit kam. Uznán vinným už byl obžalovaný loni v létě, teď jde jen o to číslo – výši trestu.

Je to první z řady vražd, pro které je Krejčíř ve své nové domovině vyšetřován. Soukromý vyšetřovat­el Paul O’Sullivan už v rozhovoru pro MF DNES naznačil, že může očekávat nějakých 15 let vězení.

Avšak to by to nebyl Krejčíř. Jako by nestačilo, že před čtyřmi dny ji- hoafrický deník Star napsal, že plánoval zabít soudce Colina Lamonta, a dokonce kvůli tomu v Evropě najal nájemného vraha, se kterým se v prosinci sešel i ve věznici. Obhajoba oponuje, že Krejčíř teď sedí v nejpřísněj­i střeženém jihoafrick­ém vězení Kokstad, kde je každý jeho pohyb monitorová­n, takže ho tam stěží mohl někdo nepozorova­ně navštívit.

Včera se Krejčíř dožadoval v jednací síni psychiatra, svého sociálního pracovníka a tlumočníka. Zároveň si stěžoval, že jeho nový právník neměl čas případ nastudovat. Soudce však byl neoblomný a dal mu čas na přípravu pouze do dneška. Cynicky řečeno – soudci bylo i jedno, že Krejčíř najednou neumí anglicky, normálně se s ním bavil a kladl mu otázky.

V půl druhé odpoledne však nečekaně vstoupil do soudní síně policista. Oznámil přítomným, že kdosi zavolal, že v soudní budově je bomba a že se všichni musí evakuovat. Soudce Lamont tak jako tak musel jednání odročit a Krejčíře zkusí odsoudit dnes.

Schválně, jakou „bombu“si obžalovaný přichystá na úterý?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia