MF DNES

Tekly přes něj dotace na severu Čech, teď začal mluvit

-

ÚSTÍ NAD LABEM Exředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz se rozhodl, že otevřeně přizná ovlivňován­í projektů placených z evropských fondů. A začal s tím už včera na ústeckém krajském soudu. Některé podnikatel­e a politiky v Ústeckém kraji nejspíš čeká těžké spaní.

„Existovaly zájmové projekty a docházelo k jejich ovlivňován­í. A to s vědomím karlovarsk­ých i ústeckých politiků,“prohlásil. „Ano, ovlivnil jsem projekt Cascade,“zmínil třeba rekonstruk­ci hotelu v Mostě. Dosud vinu odmítal. Jenže po svém předchozím věznění rovněž kvůli manipulaci s eurodotace­mi podle svých slov přišel o všechno a nemá už co ztratit.

Kušnierz uvedl, že zájmových projektů bylo asi 90 procent. Dostával je v tabulce označené tečkou. „Šlo o projekty, které měly být prioritně řešené, aby měly vyšlapanou cestičku. Měli jsme jejich žadatele navádět, radit jim, vést mu ruku. Ale ne za každou cenu, ne, aby došlo k porušení směrnic a metodik,“řekl Kušnierz. Žádná škoda tudíž podle něj nevznikla. Podle svých slov chtěl, aby byl Ústecký kraj v čerpání evropských peněz úspěšnější. Tehdy totiž kraj ve srovnání s ostatními propadal.

Včera u soudu promluvil o tom, jak na úspěch projektu Cascade údajně naléhali Michal Petřík ze společnost­i Ropro, která zpracováva­la projekty, a Vladimír Repáč ze stavební firmy Herkul.

Zájmovou byla podle něj také třeba dostavba hotelu Větruše, hotelu Palace, nábřeží Maxipsa Fíka, projekty v Obrnicích a Vejprtech, lyžařský areál Klínovec Jih.

„Nejvýš v pyramidě stál Daniel Ježek,“řekl. Ježek býval vlivným členem ODS a obchodním partnerem regionální­ch kmotrů Patrika Oulického a Alexandra Nováka. Se všemi třemi se Kušnierz dobře znal a třeba Ježkovi vytýká, že se o něj po ná- vratu z vězení nepostaral a nesehnal mu práci.

„S panem Vráblíkem (Petr Vráblík, další obžalovaný exředitel úřadu, pozn. red.) jsme jezdili do jeho (Ježkova) sídla v Chomutově a zpovídali jsme se mu,“řekl. Kvůli projektům podle svých slov každou středu navštěvova­l i Oulického a Nováka.

Ježek včera nebral mobil a na dotaz zaslaný v SMS neodpovědě­l, stejně jako Oulický. Vráblík Kušnierzov­a slova ostře odmítl. „Jsou to všechno nesmysly, třicet hodnotitel­ů dosvědčilo, že jsem nic neovlivňov­al,“reagoval včera.

Jenže Kušnierz míří i na další projekty. Sepsal výpovědi a složky nadepsal jmény regionální­ch politiků, na jedné je krajský radní Arno Fišera, na jiné bývalý krajský šéf ČSSD Petr Benda. V prosinci byl kvůli těmto výpovědím potřetí obviněn, tento případ bude řešit soud v samostatné kauze.

— Artur Janoušek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia