MF DNES

Česko patří k nejhorším v EU, může přijít o peníze

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Expert na veřejné zakázky Jiří Skuhrovec je přesvědčen, že chystaný zákon o veřejných zakázkách soutěže ještě víc zneprůhled­ní. Už teď je u některých zadavatelů situace špatná – zejména u dopravních podniků tvoří podíl zakázek s jedním soutěžícím, přezdívaný­ch jednohubky, i přes 70 procent.

Jak moc souvisí snaha dočerpat evropské dotace s takovým boomem zakázek s pouze jedním soutěžícím?

Evropské fondy tvoří asi polovinu loňského zhoršení. Jsou tedy hlavním důvodem, ale rozhodně je nelze označit za jedinou příčinu.

Podle zákona se soutěž s jednou nabídkou musela zrušit. To odpadlo, je to správně?

To ustanovení přinášelo víc problémů než užitku – zatímco slušní zadavatelé rušili zakázky, podvodníci si jednoduše sehnali „křoví“. Sami jsme upozorňova­li na případy, kdy proti sobě soutěžila například pouze mateřská a dceřiná firma. Konkurenci prostě nelze nařídit zákonem, ta snaha musí vzejít od zadavatelů.

Mluvíte o hrozbě korekcí, tedy škrtání peněz ze strany Evropské komise. Proč by k nim mělo dojít? Neměl by k takovému kroku Brusel přistoupit jen v případě, že se podaří odhalit podivné zakázky? Podobně to přece proběhlo v roce 2010, kdy se provalily losovačky.

Ke korekcím může dojít, pokud auditoři zjistí, že došlo k systematic­kému rozvolnění kontroly. Za řadou zakázek s jedinou nabídkou mohou stát konkrétní pochybení proti zákonu o veřejných zakázkách – pokud se tam projeví nárůst, roste také riziko, že by mohlo ke korekcím dojít. Je podle vás takto rozbujelý systém zakázek, ve kterých figuruje jen jeden soutěžící, horší, než byly losovačky? Ty představov­aly vážný problém několika zadavatelů. Zakázky jednomu soutěžícím­u sice představuj­í problém nižší intenzity, zato se výrazně rozšířil. Při srovnání se zbytkem Unie patříme v této kategorii k nejhorším.

A jak jsou na tom další státy?

V letech 2013 až 2014 jsme patřili k průměru, i díky zákazu zakázek s jedinou nabídkou, ale loni došlo k prudkému zhoršení. Statistiky z ostatních zemí nejsou ještě k dis- pozici, ale očekáváme, že budeme mezi pěticí nejhorších.

V jakých oborech se nejvíce „soutěžilo“s jedinou nabídkou?

Je to průřezové – v roce 2015 obecně došlo k poklesu konkurence takřka všude.

Upozorňova­li jsme na případy, kdy proti sobě soutěžily pouze mateřská a dceřiná firma. Konkurenci nelze nařídit. Skuhrovec, Jiří EconLab

V dubnu začne platit nový zákon o veřejných zakázkách. Může situaci ještě zhoršit?

Rozvolňují se podmínky a zároveň s tím chybí zákon o finanční kontrole. Zjednoduše­ní tedy může také vyústit v to, že nebude jasně vymezená odpovědnos­t – například se ruší hodnotící komise.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia