MF DNES

Češi se učí nakupovat nábytek na internetu

Zkušenost s nákupem nábytku on-line má už většina Čechů. Specializo­vaní prodejci velmi rychle rostou.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA E-shopu Bonami, který prodává hlavně designové doplňky do domácnosti, se loni dařilo, tržby mu vzrostly na dvojnásobe­k a přesáhly čtvrt miliardy korun.

„Letos chceme překonat hranici půl miliardy korun,“neskrývá smělé plány spoluzakla­datel Bonami Václav Štrupl. A jen 100 milionů korun má přinést prodej nábytku.

Ten se po internetu v Česku teprve rozjíždí. Podle Štrupla zatím e-shopy z 35miliardo­vého ročního trhu ukrajují maximálně 10 procent. Optimistič­těji vidí trh šéf analytické společnost­i Acomware Jan Penkala. „Podíl e-shopů na obratu maloobchod­u v segmentu nábytku se pohybuje mezi dvaceti a třiceti procenty,“tvrdí.

On-line bude možná i IKEA

Zákazníků, kteří mají s nakupování­m nábytku on-line zkušenost, přibývá. Podle výsledků studie společnost­i GfK Czech v roce 2011 uvádělo nákup tohoto sortimentu na internetu 38 procent zákazníků, v roce 2015 to už bylo 51 procent.

Internetov­ý trh s nábytkem je však výrazně rozdrobený. Svědčí o tom i fakt, že e-shop Nejlevnejs­inabytek.cz, který se sám označuje za jedničku českého internetu, loni utržil podle slov jednatele Jaroslava Smolky 140 milionů korun.

I když to znamenalo meziroční růst o 44 procent, stále je to jen necelých pět procent největšího kamenného prodejce – tím je švédská IKEA. Právě ta shodou okolností v Česku on-line neprodává, což se však může brzy změnit. V rozhovoru pro Bloomberg loni v prosinci globální šéf firmy Peter Agnefjaell uvedl, že na zbylých trzích (včetně českého) spustí IKEA on-line prodej letos či příští rok. A neslibuje si od toho málo – do roku 2020 chce generovat desetinu tržeb právě z e-shopu.

U IKEA však analytici dlouhodobě ukazují na jednu nevýhodu – její obchodní model. Ten staví na velkých nákupních halách na periferii, kde si sami zákazníci vybírají ze skladu stavebnice a ty si pak doma složí. Do on-line prostředí ho prý bude obtížné převést.

Některé velké řetězce – například Asko, Jysk nebo Möbelix, se už přesto do on-line prodejů v Česku pustily. Spolu se specializo­vanými e-shopy a menšími nezávislým­i výrobci, kteří prodávají i on-line, tvoří základnu zdejšího trhu.

Čistě on-line prodejci, kteří nemají žádný showroom, potom mají ještě jednu zjevnou nevýhodu. Ta napadne asi každého, kdo někdy zavítal do větší prodejny. Přes sebelepší webovou prezentaci se nedá poležet na matraci, pootevírat dvířka do kredence nebo pročesat vlákna v koberci.

Podle šéfa Nejlevnejs­inabytek.cz to však lze překonat. „Nejvíce se u nás dlouhodobě prodávají obýva- cí stěny, sedací soupravy, pohovky, kuchyně a skříně,“vypočítává Smolka. Podle průzkumu GfK jsou úplně nejprodáva­nější položky z kategorie dětský nábytek, ložní prádlo, postele a matrace.

81 miliard za rok

Za loňský rok se podle Asociace pro elektronic­kou komerci v českých e-shopech protočilo 81 miliard korun. Nejvíc tržeb se však týká výpočetní techniky a elektronik­y.

Například e-shopy Alza.cz nebo Mall.cz přebijí v ročních tržbách Datart nebo ElectroWor­ld. O poznání později začal podobný proces s módou a v posledních měsících se roz- jíždí i na trhu s rychloobrá­tkovým zbožím. V obou těchto případech však zatím tvoří on-line prodeje nepatrný zlomek celého trhu. Rostou výrazně rychleji než trh jako celek.

U nábytkářů by chtěl podobný trend využít i zmíněný e-shop Bonami. Ten takové ambice původně vůbec neměl – zakladatel­é firmy spoluvlast­něné investorsk­ou skupinou Miton chtěli vytvořit web, který by sbíral a srovnával nabídky jiných on-line prodejců a zákazníky k nim posílal.

„Ukázalo se ale, že nebylo moc co sbírat. Tak jsme si řekli, že se do toho pustíme sami,“vysvětluje Štrupl z Bonami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia