MF DNES

Balkánská trasa drhne. Ožijí ty černomořsk­é?

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

ISTANBUL, PRAHA Balkánská trasa migrantů už zdaleka není, co bývala ještě před dvěma měsíci. Po nových omezeních Rakouska, která se dominovým efektem rozšířila až k makedonsko-řecké hranici, prudce poklesl počet uprchlíků, kteří jsou schopni tudy dorazit až na Západ. Podle analytiků se tak může hlavní proud migrace z Turecka zcela změnit.

Poté, co Rakousko minulý týden oznámilo, že denně vpustí do země jen 3 200 uprchlíků před válkou, neboli Syřany, Iráčany a Afghánce, se s podobnými opatřeními připojily další země na balkánské trase: Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Ma- kedonie. Ta dokonce přišla s dalším opatřením – nevpouští dál Afghánce. Souvisí to podle všeho s tím, že už dříve Německo avizovalo, že jim nebude udělovat azyl, protože do afghánské bezpečnost­i dostatečně investuje.

Výsledkem je, že oproti tisícům běženců pouštěným denně přes makedonsko­u hranici jich v neděli bylo pouhých 310.

Předpoklád­á se, že ti, kteří zůstali uvězněni na balkánské trase, se zkusí „probít“do EU přes Albánii a Bosnu (a pak Itálii a Chorvatsko), kde na návazné trase zatím neexistují prakticky žádné zábrany.

Nový tlak na hranici však teď zažívá i Maďarsko, které se jako první pojistilo proti přílivu migrantů už v létě žiletkovým plotem na hranici se Srbskem. Podle maďarské poli- cie počet migrantů snažících se proniknout přes plot na hranicích se Srbskem a Chorvatske­m v posledních dnech prudce stoupl. Jen během víkendu bylo zadrženo na 500 běženců, což je tolik jako za celý leden.

Jiný problém představuj­í ti, kteří se na cestu do Evropy teprve vydávají. Německá média o víkendu spekuloval­a, že zácpa, či dnes už spíše špunt na balkánské trase, může vést k oživení tras, které dosud žádný velký nápor nezažily. Obě vedou z Turecka podél Černého moře.

Ta první po západním pobřeží moře zahrnuje v první fázi Bulharsko a Rumunsko – po souši či po vodě. A kudy dál? Maďarsko už avizovalo, že je odhodláno hranici důkladně uzavřít i s Rumunskem, s nímž sdílí 443 kilometrů (s již odříznutým Srbskem má přitom jen 151 kilometrů hranic).

Pokud by efekt „drsné Maďarsko“dál fungoval, pak můžou přijít na řadu Ukrajina, Slovensko (s „koridorem“přes Česko) a Polsko.

Druhá varianta obchází Černé moře z východu – přes moře či přes Gruzii do Ruska, a odtud až do Finska a Norska. Tato trasa je však podstatně složitější a stává se i více beznadějně­jší poté, co Norsko vrací uprchlíky, a z Finska se dokonce po tisících vracejí dobrovolně.

„Trasy přes Černé moře jsou zatím nejméně oblíbené volby,“uvedl nedávno Sanjayan Srikanthan, ředitel okamžité reakce v Mezinárodn­ím výboru pro záchranné operace. Připomněl, že voda v Černém moři je chladnější, a záchranné operace tak musí probíhat rychleji. „Ale těžké časy vedou k těžkým rozhodnutí­m. A myslím, že tito běženci se uzavřením balkánské trasy nevzdají,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia