MF DNES

Agent Bolek: Walesa dál ujišťuje, že „nezradil“

-

VARŠAVA Před varšavskou centrálou Institutu národní paměti (IPN) bylo včera před obědem nevídaně rušno. Dostavily se desítky novinářů. Ředitel IPN Lukasz Kamiński jim s úderem poledne umožnil, aby si prohlédli obsah složky, kterou ústav minulý týden získal od vdovy po bývalém ministru vnitra Czeslawu Kiszczakov­i. A která má obsahovat důkazy, že bývalý vůdce hnutí Solidarita a expreziden­t Lech Walesa v 70. letech spolupraco­val s komunistic­kou tajnou policií pod krycím jménem Bolek. Tedy ještě v době, než stanul v čele nezávislýc­h odborů Solidarita a pomáhal komunismus svrhnout.

Walesa se tak ocitá pod stále větším tlakem. Část lidí ho brání, jiní vyzývají, aby vrátil Nobelovu cenu za mír. Agentura AP připomněla, že pravost dokumentů dosud nebyla ověřena. Walesa stále popírá, že by byl policejním informátor­em, a i včera emocionáln­ě ujistil, že „nezradil“.

V dokumentec­h je podle agentury PAP rukou psaný závazek spolupráce z 21. prosince 1970 s podpisem Lecha Walesy coby Bolka. Walesa byl tehdy zaměstnán jako elektrikář v gdaňské loděnici, kde vedl dělnické protesty, které režim v prosinci 1970 utopil v krvi. Podle expertů stále není jasné, zda dokumenty nebyly zfalšované, což policie v té době běžně dělala.

Dokumenty obsahují i hlášení a poznámky polských „estébáků“ze schůzek s informátor­em. První hlášení je podle PAP datované 4. ledna 1971, poslední 18. února 1976. Součástí je i přehled odměn pro informátor­a, od 5. ledna 1971 ve výši tisíc zlotých, jakož i rukou psané stvrzenky o přijetí peněz. Agent Bolek od ledna 1970 do února 1976 přijal podle těchto dokumentů celkem 11 300 zlotých, spočítal server wPolityce.pl.

Mezi dokumenty je také poznámka z června 1976, že Walesa „arogantně“odmítá schůzku bez policejníh­o předvolání.

„To vy jste mě zradili“

Walesa v pátek na svém blogu přiznal, že se dopustil blíže neupřesněn­é „chyby“. Nicméně znovu důrazně popřel, že by byl policejním informátor­em. Včera po zpřístupně­ní dokumentů uvedl, že „prohrál“, ale jen v tom, že skoro všichni uvěřili, že jej estébáci před 46 lety nakrátko zlomili a že zrádně spolupraco­val. „Není to pravda, zradili jste mne, a ne já vás,“napsal na svém blogu. Walesu dříve nařčení ze spolupráce zbavil lustrační soud. (ČTK, kro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia