MF DNES

Putinův problém s ropou

Prezident Vladimir Putin se sice těší nebývalé popularitě, ale přitom sedí na tikající bombě. Ruská ekonomika se kvůli nízké ceně ropy propadá a propadá. A může být ještě hůř.

- František Strnad redaktor MF DNES

Boris Jelcin ještě v době svého prezidento­vání na otázku, jak jedním slovem popíše stav ruské ekonomiky, odpověděl: „Dobrý.“Na doplňující dotaz, jak by to vyjádřil dvěma slovy, s nuceným úsměvem řekl, že „dobrý není“. Jelcinův vtip obsahoval zrno hořké pravdy – ruská ekonomika na tom tehdy byla špatně. A nyní na tom není o moc líp. Současný šéf Kremlu Vladimir Putin však na zprávu o meziročním propadu HDP Ruska o 3,7 procenta obdobnými slovy nezareagov­al. Nechtělo se mu ohrozit rekordně vysoká čísla své popularity. Dle odhadů státních agentur je s jeho vládou spokojeno kolem 80 procent Rusů. Takový výsledek mu může závidět téměř každý světový lídr.

A podobně jako Putin hovoří i další. Vicepremié­r Ruské federace Jurij Trutněv minulý měsíc během panelové diskuse Světového ekonomické­ho fóra ve švýcarském Davosu označil chmurnou ekonomicko­u situaci největšího energetick­ého exportéra za příležitos­t. Odpověděl tak vpravdě po bruselsku, kde se slovem příležitos­t typicky maskuje problém, se kterým si funkcionář­i nevědí rady. Jeho odpověď měla k pravdě blíž než ta Putinova. Na otázku mo- derátora diskuse Iana Bremmera: „Jak špatně na tom Ruská ekonomika tedy je?“, už reagoval jelcinovsk­y: „Myslíte, jak dobře na tom je.“

Dnešní stav je takový, že Rusko, jehož státní příjmy téměř z poloviny pocházejí z energetick­ého sektoru, na tom dobře není. Na vině je především cena ropy Brent, která se i po zmátoření pohybuje na hranici 35 dolarů za barel. Ještě před dvěma lety se přitom obchodoval za 110 dolarů.

Ruská ekonomika tehdy rostla a sankce, které Západ na Moskvu uvalil po anexi ukrajinské­ho Krymu, ještě neexistova­ly. Ruský prezident hovořil o tamní obdobě technologi­ckého Silicon Valley. Zůstalo u slov, o kybernetic­kou kariéru pod polostátní­m dozorem nebyl zájem. K avizovaném­u otevření ekonomiky světovým trhům nikdy nedošlo a země nízké ceny ropy dlouhodobě nezvládne.

Kreml se však přinejmenš­ím navenek tváří optimistic­ky i nyní. Ruské ministerst­vo financí počítalo při plánování rozpočtu na letošní rok s cenou zhruba 50 dolarů za barel brentu a deficitem kolem tří procent. Již teď je jasné, že svůj plán bude muset přepracova­t. Pokud nechce Moskva letos hospodařit s deficitem kolem šesti procent HDP, čeká ji omezení výdajů v objemu 1,5 bilionu rublů (asi 455 miliard korun), uvedl tamní ministr financí Anton Siluanov. Putinova vláda, zdá se, jde opačným směrem.

Privatizac­e, o niž nikdo nestojí

Ministr hospodářsk­ého rozvoje Alexej Uljukajev na konci ledna oznámil, že země chystá v reakci na pád cen ropy protikrizo- vý plán, který počítá s výdaji ve výši přibližně 750 miliard rublů (asi 242 miliard korun).

Většina bude kryta ze státního rozpočtu, asi 310 miliard rublů budou potom představov­at úvěry pro ruské regiony. Kde na ně Kreml vezme, nikdo neví. Chystá proto i privatizac­i klíčových státních podniků, mezi kterými se nacházejí aerolinky Aeroflot, Ruské dráhy, státní banka VTB nebo ropné společnost­i Rosněfť a Bašněfť.

Problém je v tom, že o ně nikdo nestojí.

O privatizac­i ruských státních podniků jako Aeroflot nikdo moc nestojí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s velkou pompou oznámil, že ruská ekonomika je „otevřena zahraniční­m investicím a partnerům“.

Jeho šéf Putin po pár dnech ambiciózní plán zmírnil slovy o tom, že ruské podniky jsou otevřeny pouze investorům se sídlem v Rusku. Chtě nechtě se tak Jelcinovým protimluvů­m přiblížil i on – i když asi ne záměrně.

Naplňují se tak slova někdejšího prezidents­kého kandidáta Spojených států Johna McCaina z letošní mnichovské bezpečnost­í konference. Tam řekl, že Kreml o partnerstv­í nestojí. O jeho partnerstv­í však především moc nestojí ani jeho nejbližší spojenci. Respektive mu nevěří. To se potvrdilo minulý týden, kdy Írán torpédoval dohodu Ruska o zastřešení těžby ropy ve spolupráci s ropným kartelem OPEC. Z úmluvy už začínají couvat i Saúdové a otevřeně se hovoří o „dealu, který nikdy nebyl“.

Ztrácí i rubl

Levná ropa navíc táhne dolů i rubl. Inflace v Rusku dosáhla loni 12,5 procenta, tamní měna od počátku letošního roku na hodnotě ztrácí už víc než deset procent. A s rublem klesá i domácí poptávka. Reálná hodnota mezd se meziročně propadla o 10 procent. Putin se tak může chlubit jen nízkou úrovní nezaměstna­nosti, která se drží okolo 5,8 procenta. Ale i ta podle posledních údajů padá. Země navíc zcela ignoruje rozšiřujíc­í se nákazu virem HIV a drasticky narůstajíc­í počet uživatelů drogy známé jako Krokodil, která způsobuje odehnívání masa zaživa. Člověk, který s vysoce návykovou látkou přijde do styku, zpravidla umírá do pár týdnů. I o tom se mlčí.

Eufemistic­ky řečeno nedobrou kondici ekonomiky Ruska by přinejmenš­ím dočasně vyřešil skokový nárůst cen „krve“matičky Rusi – ropy. Nic však nenasvědču­je tomu, že ke zvýšení ceny v nejbližšíc­h měsících dojde. Putin se nejspíš nadále bude těšit enormní popularitě a místní lidé se dál budou propadat do chudoby, ve které žije již 14 procent stopadesát­imilionové populace. Putinův petrolejov­ý problém se tak stává problémem především běžných Rusů. A jen tak nezmizí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia