MF DNES

Králové jsou namyšlení, korunujte šaška!

-

Ukaždé opravdu velké země stojí za to pozorovat, jak se z plebsu rodí elity. Co je to za okolnosti, které určí, kdo zůstane v blátivé chatrči na předměstí a kdo usedne do královskéh­o paláce? Například čínský prezident musí být skutečný alfa samec. Je-li hlavou státu on, pak v zemi žije dalších 1,4 miliardy lidí, kteří jsou mu povinováni úctou. Pro jednotlivc­e představuj­e taková konkurence nevýhodu. Pro stát by naopak měla být přínosem – hledá-li se hlava ze všech nejpomazan­ější, lépe je volit z miliardy krků nežli z pár tisíců.

Ve Spojených státech kroutí hlavami 320 milionů krků a těžko tam hledat kluka, který by nechtěl jednou sedět v Oválné pracovně Bílého domu či létat v Air Force One. Od předminulý­ch voleb to nemusí být jen kluci bílí, a dokonce už ani kluci.

Americká demokracie je vzorovým strojem na produkci elit, řeklo by se tedy, že s právě začínající­m předkolem prezidents­kých voleb bude celý svět sledovat hřejivou přehlídku majestátu, souboj ušlechtilo­sti, výkvět vzdělanost­i, ohňostroj intelektu a elegance. Pravda, Washington­ovi nástupci bývali v historii různí a výběr kandidátů značně omezuje potřebná schopnost sesbírat miliardu dolarů na kampaň. Ještě nedávno však platilo, že i když si vítězové pletli v angličtině podobně znějící slova, v pracovní době zahýbali manželkám a lhali o tom před komisí, případně netušili, kde se rozkládá Evropa, byli to mužové stručně řečeno vybraní (v původním lichotivém, nikoliv hovorovém smyslu).

Při sledování letošních primárek není na první pohled cosi v pořádku. Přestože jsou teprve na začátku, nelze vyloučit variantu, že ve finále proti sobě stanou lidový šašek za republikán­y a americká Jana Bobošíková za demokraty. První je muž, jemuž by žádná soudná radnice nemohla svěřit do správy ani veřejné planetáriu­m. Druhá je žena bez charizmatu, která coby bývalá první dáma ochotně plní roli „povinné“volební vycpávky, pro niž se může sotvakdo nadchnout a protivná je zpravidla i svým skalním fanouškům.

Po osmi letech rozpačité a slabé vlády demokrata by mělo být – vzhledem k dosud poměrně spolehlivé­mu vyvažování sil – jasné, že v lednu příštího roku vstoupí do Bílého domu republikán, ať už jím bude kdokoliv. Proto lze pochopit, že si demokraté nechtějí vystřílet nejostřejš­í patrony. Velké rozpaky však budí přehlídka potenciáln­ích republikán­ských vítězů. Straně, která má 247 kongresman­ů, 54 senátorů, 31 guvernérů, 4 178 zákonodárc­ů v jednotlivý­ch státech a místo v Bílém domě „předplacen­é“, skutečně hrozí, že všechny ostatní převálcuje televizní bavič, z nehož učinilo respektova­ného muže spíše dědictví po otci nežli vlastní tvorba hodnot.

Volí-li si Češi na Hrad podivíny, člověk si zanadává, vzpomene na Švejka a nijak zvlášť to neřeší. Prezident tady není tak důležitý, aby se ta trapnost nedala deset let přetrpět. Hrozí-li však, že utkání o „poslední velmoc“vyhraje Donald Trump, je třeba bát se o svět, jehož součástí je i Evropa.

O tomtéž světě se tím zároveň mnohé dozvídáme. Je to svět, kde demokracie a obsedantní důraz na co nejširší práva pro všemožně utvořené skupiny a menšiny zcela vymazaly smysl pro elitu, úroveň, vůdcovství. Vymazaly otcovský princip, který vede děti, aby vzhlížely ke zkušenoste­m, moudrosti a šarmu. Zrušily archetyp válečníka obdivuhodn­ého svou vírou v dobro a pevností při jeho hledání. To vše nahradila touha prostého lidu po potvrzení vlastní nedostačiv­osti a malosti, po úlevné zábavě a vyhýbavém žertování.

Nechceš, aby nad tebe kdokoli vyčníval a připomínal ti tvou průměrnost? Korunuj šaška. Podobného, jakým jsi ty sám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia