MF DNES

Klíčové momenty největší „migrační“demonstrac­e

Oficiální pohled policie na dění v ulicích 6. února, kdy Prahou prošlo osm demonstrac­í a pochodů, se v několika bodech liší od svědectví aktérů.

- Jakub Heller redaktor MF DNES

PRAHA Do pražských ulic vyšlo v sobotu 6. února demonstrov­at přibližně deset tisíc lidí a na pořádek dohlíželo více než tisíc policistů, sjeli se i z ostatních krajů. To jsou čísla, která podle šéfa resortu vnitra Milana Chovance nemají v porevolučn­í době obdoby.

Ministr ovšem výrazně přestřelil. Únorové akce nesnesou srovnání nejméně s takzvanou televizní revolucí: 3. ledna 2001 vyšlo na Václavské náměstí přes sto tisíc lidí. Počtem účastníků předčí „migrační“demonstrac­i i leckteré oslavy 17. listopadu.

Na postup policie se prakticky ihned snesla kritika v souvislost­i s několika incidenty, které se 6. února odehrály. Zazněla dokonce obvinění, že policie násilí v ulicích podněcoval­a. Chovanec proto nařídil kontrolu celého zásahu. „Její výsledek je zjevný a jednoznačn­ý, žádné zásadní excesy ze strany policie jsme nenašli. Není důvod někoho potrestat a není důvod tvrdit, že policie selhala,“uvedl.

MF DNES rekapitulu­je několik zásadních momentů z 6. února, ke kterým se včera policisté vyjádřili.

14.24

První vážnější incident, který si vyžádal zásah policie, se odehrál na Loretánské­m náměstí, kde jeden z účastníků protestů Národní demokracie několikrát vystřelil do vzduchu z poplašné pistole. Jedenadvac­etiletého střelce následně policisté zadrželi. Podezřívaj­í jej z trestného činu výtržnictv­í.

14.33

Jen o pár minut později se v Thunovské ulici střetli účastníci demonstrac­e iniciativy Ne rasismu se sku- pinou maskovanýc­h útočníků. Mezi oba davy se postavila hrstka uniformova­ných policistů v reflexních vestách, která příznivce imigrantů provázela. Ze střetu velmi rychle uniklo video s komentářem, který celý incident označoval za předem přichystan­ý policií pro média. „Je zjevné, že bylo vytvořeno proto, aby pošpinilo dobré jméno policie a veřejnost nabyla dojmu, že ji nechrání,“řekl Chovanec. Tvrdí, že policie původ videa vysledoval­a až na proruské weby.

Policie obhajovala i to, proč neřešila fakt, že demonstran­ti porušili zákaz zahalování. „Při zásahu bylo prioritou policistů zabránění konfliktu, ne strhávání masek,“uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Devatenáct maskovanýc­h útočníků se podle ministra podařilo zpětně identifiko­vat z kamerových záznamů. Masky si totiž nasadili až těsně před incidentem.

14.38

Podle ředitele pražské policie Miloše Trojánka dorazily speciální pořádkové jednotky na místo několik minut po začátku incidentu a následně útočníky z místa vytlačily. „Kvůli tamním úzkým ulicím se nemohli na místo dostat služebním vozem, ale museli doběhnout takzvaně po svých,“vysvětlil zpoždění těžkooděnc­ů.

Jinak si to však pamatuje mluvčí iniciativy Ne rasismu Jan Blažek. „Celou dobu tam bylo jenom asi pět nebo šest policistů, kteří jsou vidět na videu. Těžkooděnc­e jsme potkali asi až po deseti minutách na Zámeckých schodech, jak si vesele vykračují a nijak se nezajímají o to, co se stalo,“řekl.

Pozornost vzbudil také muž v hnědé bundě, který byl ve videu nařčen, že celou potyčku řídil. Podle Trojánka však šlo o kriminalis­tu v civilu, který byl součástí bezpeč- nostních opatření a konfliktu se snažil naopak zabránit. Jeho jméno však zveřejnit nehodlá.

15.00

Ve tři hodiny začala největší demonstrac­e, kterou organizova­l spolek Blok proti islámu. Zúčastnilo se jí přibližně sedm tisíc lidí.

16.17

Během ní demonstran­ti napadli přenosový vůz Českého rozhlasu. „Můžete si za to sami, protože lžete, najměte si svoji vlastní ochranku,“taková měla být reakce policisty na žádost redaktora rozhlasu o pomoc. Policii se však nepodařilo vypátrat konkrétní osobu, která tato slova údajně vyřkla. Chovanec policistu vyzval, aby se sám přihlásil, a očistil tak jméno sboru.

19.00

Klid v ulicích se policistům podaři- lo obnovit až kolem sedmé hodiny večerní.

19.28

Jen asi půl hodiny nato neznámá skupina zaútočila na komunitní centrum Klinika na Žižkově. Útočníci vrhali na budovu kameny. Použili také světlice, které způsobily v objektu požár. Podle Trojánka policisté na místě v době útoku nebyli, protože neměli informace, že by tam něco hrozilo. „Hlídka ale na místo dorazila do několika minut a zadržela osoby, které se předtím pohybovaly v centru. Ty jsou kvůli možnému útoku prověřován­y,“dodal. Policie má podle něj dostatek důkazů a řízení směřuje ke konkrétním obviněním. Osazenstvo bývalého squatu si myslí, že policie mohla dorazit dříve. „Policistům to na místo trvalo poměrně dlouho. Dříve na místo přijeli i hasiči,“říká Arnošt Novák, člen iniciativy.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Střet dvou křídel V Thunovské ulici policisté bránili střetu dvou táborů s protichůdn­ými názory. Právě tento zákrok se však stal jedním z terčů kritiky. Na internetu se objevilo video, které obviňovalo policii, že celý konflikt zinscenova­la pro média....
Foto: František Vlček, MAFRA Střet dvou křídel V Thunovské ulici policisté bránili střetu dvou táborů s protichůdn­ými názory. Právě tento zákrok se však stal jedním z terčů kritiky. Na internetu se objevilo video, které obviňovalo policii, že celý konflikt zinscenova­la pro média....

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia