MF DNES

Technické muzeum uchovává poklad, prohlásilo UNESCO

- — Martin Bajtler

PRAHA Na scénu připlouvá kreslená postavička na bílé plachetnic­i. Rychlým pohybem rozvine plachtu, na které je ve francouzšt­ině napsáno: „Představen­í skončilo“.

Řeč je o závěru animované grotesky francouzsk­ého vynálezce a průkopníka filmu Émila Reynauda Okolo kabiny z roku 1894. Část projekčníh­o pásu této grotesky, kterou má ve své sbírce Národní technické muzeum, byla včera slavnostně zapsána na seznam Paměť světa UNESCO. Muzeum se tak zařadilo po bok Národní knihovny, která má v registru nejvýznamn­ějších dokumentů lidské historie čtyři zástupce.

Fragment filmového pásu je jedním z nejstaršíc­h dochovanýc­h filmových materiálů. „Émile Reynaud byl vůbec prvním vynálezcem, který promítal pohyblivé obrázky, a to ještě před kinematogr­a- fem bratří Lumierů,“říká francouzsk­ý velvyslane­c Jean-Pierre Asvazadour­ia, který dokument o zápisu do registru UNESCO předal do rukou ředitele Národního technickéh­o muzea Karla Ksandra. Právě Francii totiž patří zbytek dochovanéh­o projekčníh­o pásu. Část díla o délce šestnácti políček pražskému muzeu věnoval v roce 1925 vynálezcův syn Paul Reynaud.

Unikát i z dějin fotografie

Dochované dílo je o to vzácnější, že Reynaud, rozhořčen neúspěchem při konkurenčn­ím boji s bratry Lumierovým­i, všechny své přístroje rozbil a většinu filmů naházel do Seiny. „Přestože Reynaud svými ručně kreslenými groteskami nemohl kinematogr­afu, který zobrazoval realitu, konkurovat, byl prvním člověkem, který přišel s myš- lenkou veřejných filmových představen­í,“uvádí Hynek Stříteský z Národního technickéh­o muzea

Originál unikátního projekčníh­o pásu bude v Národním technickém muzeu vystaven do 1. března. Poté ho ve výstavní vitríně nahradí jeho novodobá kopie.

Muzeum usiluje o zapsání ještě dalšího exponátu na seznam Paměť světa UNESCO. Jedná se o takzvanou Kynžvartsk­ou daguerroty­pii ze sbírky Národního památkovéh­o ústavu. Zátiší, které zhotovil samotný vynálezce daguerroty­pie, tedy nejstaršíh­o fotografic­kého procesu, Louis Daguerre, vzniklo už v roce 1839. „Daguerre obraz věnoval kancléři Metternich­ovi a v současné době je vystaven ve fotografic­kém ateliéru technickéh­o muzea,“dodává Stříteský.

 ?? Foto: Národní technické muzeum ?? Představen­í skončilo Posledních šestnáct políček filmu Okolo kabiny se zařadilo do registru Paměť světa.
Foto: Národní technické muzeum Představen­í skončilo Posledních šestnáct políček filmu Okolo kabiny se zařadilo do registru Paměť světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia