MF DNES

Za rok o 52 milionů méně. Město přestává těžit z hazardu

- Adam Váchal redaktor MF DNES

PRAHA Celkem 24 milionů korun si aktuálně mezi sebe rozdělí radnice městských částí. Jde o část peněz z hazardu, které musely pražské herny odvést za poslední čtvrtletí loňského roku hlavnímu městu.

Největší podíl podle nedávno schválenýc­h pravidel přerozdělo­vání získá městská část s nejvyšším počtem obyvatel, tedy Praha 4. Pokud navržené rozdělení peněz tento čtvrtek schválí zastupitel­é hlavního města, dostane čtvrtá městská část 2,4 milionu korun. „Peníze využijeme na podporu dětského sportu,“řekl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Kromě sportu mohou radnice podle magistrátn­ích pravidel peníze z hazardu použít také na financován­í kultury, zdravotnic­tví a sociální péče.

Spolu s Prahou 4 si uříznou největší díl z 24 milionů korun radnice Prahy 10, 8 a 6. Každá získá zhruba dva miliony korun.

Vůbec nejmenší částku naopak obdrží Praha-Nedvězí, a to zhruba šest tisíc korun. „Jelikož tu nemáme žádný sportovní klub, do které- ho bychom mohli investovat, zpravidla jdou peníze do kultury,“řekli MF DNES na úřadu městské části Praha-Nedvězí.

Za minulý rok vybrala Praha na odvodech z výherních hracích přístrojů a dalších herních zařízení celkem 717 milionů korun. To je o 52 milionů korun méně, než kolik se vybralo za stejné období v roce 2014. Pokles příjmů je způsoben postupným úbytkem heren.

„Za loňský rok sice Praha obdržela nižší odvody z hazardu, na druhou stranu to ale je dobrá zpráva v tom, že hazardu v Praze snad konečně začalo ubývat,“uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá (ANO) s tím, že od ledna do září minulého roku rozdal magistrát městským částem dotace z hazardu ve výši 276 milionů korun.

Méně peněz? Smíříme se s tím

Do budoucna se musí radnice připravit na to, že budou od města dostávat stále nižší částky z hazardu. Herny totiž budou z ulic metropole i nadále mizet. „S úbytem peněz z hazardu jsme smířeni a budeme hledat ve vlastních rezervách. Naštěstí se nejedná o významné částky, na kterých bychom byli závislí,“říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

V lednu začala platit nová protihazar­dní vyhláška. Díky ní by se letos měly postupně rušit licence stávajícím hernám, přičemž žádné nové úředníci vydávat nebudou. Podle předběžnýc­h odhadů by tak mohly všechny zmizet do konce roku. Jedná se o 212 podniků. „Podle údajů z ministerst­va to znamená konec přibližně čtyř tisíc herních automa- tů,“popisuje předseda občanského sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda.

Podle něj však boj s hazardem v ulicích metropole nekončí. Gambleři budou mít možnost nadále navštívit 101 kasin. „Často se přitom jedná v podstatě o herny, které nesou pouhý název kasino. Bylo by

Magistrát rozdělí mezi městské části peníze z hazardu. Těch bude do radničních pokladnic přitékat čím dál méně. Většina heren totiž letos skončí. Zůstane pouze 101 kasin.

dobré, kdyby do budoucna v Praze zbylo maximálně deset kasin,“dodává Svoboda.

Přestože se budou příjmy magistrátu, a tedy i jednotlivý­ch městských částí v důsledku úbytku heren snižovat, podle Svobody se nedá hovořit o finanční ztrátě.

„Musíme si uvědomit, kolik by lidé v hernách utratili. Často se jedná o peníze ze sociálních dávek. Částka, kterou magistrát vybere, je jen zlomek toho, co lidé u hracích automatů prosází. Tyto náklady se nedají vyčíslit, ale jedná se o peníze, o které přicházejí nejen lidé, ale také stát,“vysvětluje Svoboda.

Městským částem od roku 2012 náleží 50 procent z částky, kterou magistrát z hazardu vybere. Maxi-

málně však 300 milionů korun ročně. Od minulého roku vedení metropole rozděluje peníze podle nové metodiky – podle počtu obyvatel. Do té doby se finance z hazardních her dělily podle množství hracích automatů na území městské části. To motivovalo některé radnice, aby se heren nezbavoval­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia