MF DNES

Potápěči nalezli základ pilíře Juditina mostu

-

Hledání mostu STARÉ MĚSTO Potápěči o víkendu nalezli na dně Vltavy základ druhého pilíře Juditina mostu. Muzeum hlavního města Prahy zkoumá dno Vltavy společně s Národním památkovým ústavem. První kamenný most v českých zemích byl postaven ve 12. století, stál jižně od Karlova mostu.

„V neděli po poledni potápěči nalezli základ druhého pilíře Juditina mostu, respektive konstrukce z tmavého železitého pískovce, která téměř jistě tímto základem je,“uvedla mluvčí muzea Olga Šámalová. Nález je dalším krokem projektu zaměření pilířů, jejichž polohu zatím odborníci znají jen přibližně.

Potápěči pátrali i po případných pozůstatcí­ch staršího, dřevěného mostu přes Vltavu.

„Získané fotografie zbytků dřev na dně Vltavy zatím nesvědčí o tom, že by šlo o fragmenty tohoto mostu, získané informace bude nut- né ještě podrobněji vyhodnotit, nicméně vytyčený úkol najít pozůstatky raně středověké dřevěné komunikace přes Vltavu nadále trvá,“doplnila mluvčí.

Už v roce 2014 potápěči vyzvedli ze dna Vltavy asi tisícovku předmětů, další přidali při víkendovém průzkumu. Nalezené předměty budou součástí expozice Mysterium věže ve Staroměsts­ké mostecké věži, kterou muzeum otevře 1. dubna.

Původně vedl přes Vltavu brod přibližně v místě zatáčky řeky pod Pražským hradem. Odborníci předpoklád­ají existenci dřevěného mostu v 10. století, ve 12. století ho nahradil Juditin, který byl třetím kamenným mostem na sever od Alp – po Drážďanech a Řeznu. Poté, co Juditin most strhla povodeň v únoru 1342, rozhodl císař Karel IV. o výstavbě nového. Karlův most zůstal až do 19. století jediným, který břehy Vltavy v Praze spojoval. (ČTK)

 ?? Potápěči z týmu Kapr Divers prohledáva­li dno Vltavy spolu s památkáři a zástupci muzea hlavního města. ??
Potápěči z týmu Kapr Divers prohledáva­li dno Vltavy spolu s památkáři a zástupci muzea hlavního města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia