MF DNES

Muž, který řídil ruský doping, chtěl promluvit

- Tomáš Pavlíček reportér MF DNES

LONDÝN Novinář David Walsh se proslavil jako zarputilý kritik Lance Armstronga, který pomohl odkrýt jeho rozsáhlé podvody. Krátce po odhalení další velké dopingové kauzy mu ve schránce přistál zajímavý e-mail.

„Chtěl bych, abychom napsali knihu, pravdivý příběh sportovní farmakolog­ie a dopingu v Rusku,“stálo v jeho úvodu. Odesílatel­em byl odstupujíc­í výkonný ředitel ruské antidoping­ové agentury RUSADA Nikita Kamajev. Deset týdnů po odeslání náhle zemřel na infarkt.

Zpráva, kterou na titulní straně vydal Walshův deník Sunday Times, potvrdila dřívější spekulace: Kamajev skutečně uvažoval o vydání knihy o státem řízeném dopingu. To pochopitel­ně mohlo vadit mnoha mocným lidem, kteří se nyní horlivě snaží očistit jméno ruského sportu. Skandál v listopadu rozpoutala zpráva světové antidoping­ové agentury WADA a dosud se dotkl pouze ruských atletů, jimž kvůli organizova­nému užívání a krytí zakázaných látek hrozí vyloučení z olympijský­ch her v Rio de Janei- ru. Ovšem ve vyšetřován­í se objevilo plno náznaků, že dopingová chobotnice sahá mnohem dál.

„Mám fakta, která nikdy nebyla zveřejněna,“tvrdil Kamajev. Konkrétně chtěl Walshovi odevzdat tajné dokumenty, které by dokazovaly vývoj a používání zakázaných prostředků v ruském sportu, a kompromitu­jící komunikaci s významnými institucem­i. Zmínil se rovněž o tajné laboratoři v někdejším Sovětském svazu, v níž pracoval jako mladý vědec od roku 1987. Podle WADA by laboratoř, v níž se manipuluje se vzorky sportovců, mohla existovat i v současném Rusku.

Kamajev původně výbušná zjištění ostře kritizoval. Po svém propuštění se však obrátil na západní novináře. Kniha nakonec vznikat ani nezačala. Walsh nad nabídkou váhal. „Kamajev neuměl pořádně anglicky a byl výrazně zdiskredit­ovaný,“vysvětlova­l.

O úmyslech bývalého ředitele vědělo i současné vedení RUSADA. „Požádal mě o radu, zda stojí za to napsat knihu. Nemohl jsem mu to zakázat. Tím spíš, jestli měl co říct,“řekl nový šéf agentury Ruslan Charbijev. Celý příběh ovšem líčí jinak než Walsh. Kdosi údajně chtěl jeho kolegu zneužít. „Nějaké ame- rické vydavatels­tví si objednalo knihu, ale vnucovalo mu téma.“Kamajev krátce nato, co měl celou myšlenku zavrhnout, zemřel po výletě na běžkách, ačkoliv si na špatné srdce nikdy nestěžoval. Stalo se mu to pouze jedenáct dní po smrti předchozíh­o ředitele Vjačeslava Siněva.

Ještě na začátku aféry Kamajev přirovnáva­l vyšetřovac­í zprávu k vymyšleném­u špionážním­u filmu. Nakonec se sám stal její záhadnou součástí bez šance objasnit pointu.

Název knihy by mohl znít jako ve slavné bondovce: Srdečné pozdravy z Ruska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia