MF DNES

Elitou i na lyžích? Proč ne

Richard Pickl, trenér úspěšné obojživeln­ice Ester Ledecké, věští další úspěchy

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

„Ve čtyřech z prvních pěti závodů bodovat? Pro tak mladou holku docela neuvěřitel­né.“Richard Pickl, trenér Ledecké

RAMSAU V největších rakouských novinách Kronen Zeitung o ní vyšla dvoustrana. Rakouská televize se vrací k přenosu ze závodu Světového poháru, jen aby nabídla její jízdu. Lyžařská vládkyně Lindsey Vonnová prohlásila, že by si přála, aby měla stejný sportovní talent.

Dvacetilet­á Ester Ledecká, světová šampionka na snowboardu, se stala hvězdou mezi lyžařkami. Pětkrát nastoupila do závodu Světového poháru, čtyřikrát bodovala. „Pro tak mladou holku je to docela neuvěřitel­né,“říká spokojeně její rakouský trenér Richard Pickl.

Překvapila vás?

Ani ne. Znám ji jako sportovkyn­i a vím, čeho je schopná. Ale jsem příjemně překvapen, že to šlo až tak dobře.

Čím to je, že se jí tak daří?

Už dlouho tvrdě maká. Jak na svém těle, tak při trénincích na sněhu. I z výkonů na závodech FIS (nižší kategorie) se dalo tušit, že bude konkurence­schopná i ve Světovém poháru.

Jak na ni reagují v Rakousku, kde je lyžování obzvlášť populární?

Snowboardi­ngová mistryně světa závodí lépe než většina lyžařek v Rakousku v jejím věku nebo podobně. Jsou z ní trochu nervózní. (úsměv)

Není to přitom paradox? Na snowboardu Ledecká září ve slalomu, na lyžích se prosazuje v rychlostní­ch disciplíná­ch...

Moje osobní teorie je taková: snowboardy jsou krátké, pořád se hýbou, nejsou tak stabilní. A když se najednou Ester ocitne na dlouhých lyžích, cítí se bezpečně – a to i ve velkých rychlostec­h. Její tělo, svaly jsou navíc hodně dobře připravené, i proto může uspět i na lyžích.

Jak jí pomáhá snowboard pro lyžování?

Hlavně psychicky. Ve snowboardi­ngu se delší dobu pohybuje na nejvyšší úrovni. Je zvyklá závodit ve Světových pohárech, stala se mis- tryní světa. Ví, jak se s tlakem poprat. To pomáhá i na lyžích.

Nemate ji, když obě disciplíny neustále střídá?

Je to podobné jako mluvit dvěma jazyky. Když mluvíte dlouho jedním jazykem, jste trochu zmatený, když máte mluvit jiným. Pro tělo je to skoro stejné. Ale Ester je schopná se v krátkém čase přizpůsobi­t.

Nevadí vám jako kouči pro snowboard, že Ledecká opakovaně „utíká“k lyžování?

Taková byla dohoda od chvíle, kdy jsem Ester poznal. Že bude dělat obojí. Já z ní mám udělat dobrou snowboardi­stku – a to se daří, teď je na vrcholu. Když chce ve zbylém čase lyžovat, tak klidně. Pokud zvládne vyhrávat i snowboardi­ngové závody, nemám s tím problém.

Nemůže jí to ublížit, když bude kombinovat obojí?

Může. Trénovat obě disciplíny je těžké a pro mladé tělo drsné. Proto se jí snažíme doporučit pár dnů volna, ať taky relaxuje.

A poslouchá?

Moc ne. Ale naučí se to. Je mladá.

Proč chce vlastně dělat obojí?

Je to dost aktivní holka. Ráda se hýbe každý den. Užívá si, když se může technicky zlepšovat. Pokaždé, když dlouho lyžuje, je ráda, jakmile se zase vrátí ke snowboardu. A pak po deseti dnech na snowboardu zase cítím, že chce znovu lyžovat.

Dají se obě disciplíny kombinovat dlouho?

Není to nemožné. Záleží na tom, čeho chce v lyžování dosáhnout. Začala velmi dobře, byla ve sjezdu i na 23. místě. Ale aby byla mezi elitní patnáctkou, desítkou, pětkou... To je ještě dlouhá cesta.

Jaké má limity?

Na snowboardu už nyní dominuje (Ledecká vede pořadí Světového poháru alpských disciplín). A na lyžích... Proč se taky nestat jednou z nejlepších? Další roky ukážou, jestli je to možné, nebo ne.

 ??  ?? Hvězda zimy Ester Ledecká sbírá body ve Světovém poháru lyžařů i mezi nejlepšími snowboardi­stkami. Foto: AP
Hvězda zimy Ester Ledecká sbírá body ve Světovém poháru lyžařů i mezi nejlepšími snowboardi­stkami. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia