MF DNES

Divná fotbalová taktika: Hurá, příště nehraju!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vadí vám, když si fotbalista nechá dát schválně žlutou kartu? Požádali jsme včera čtenáře portálu iDNES.cz, ať hlasují. Možná vás překvapí, že čtyřikrát víc lidí se přiklonilo k odpovědi NE. I když vyčuraná taktika není úplně košer, lidem se prostě nepříčí.

„Pro mě je důležitějš­í hrát doma se Zlínem, než abych příště v Jablonci dostal zbytečnou kartu a proseděl kvůli tomu zápas doma,“prohlásil brněnský útočník Jakub Řezníček.

Těsně před koncem sobotního utkání s Olomoucí povalil soupeře uprostřed hřiště a víceméně si žlutou kartu vyžádal. Je čtvrtá v sezoně, což přináší automatick­ý stop na následujíc­í kolo. To samé udělal olomoucký střelec Aidin Mahmutovič, který kvůli kartě ani nikoho faulovat nemusel. Tak dlouho dělal neposlušné­ho při rozehrávce soupeře, až rozhodčímu musela dojít trpělivost.

Rozdíly mezi Řezníčkem a Mahmutovič­em jsou dva.

1. Mahmutovič by příště nehrál tak jako tak, coby host z Plzně proti Plzni nesmí nastoupit.

2. Řezníček svůj vykutálený čin „neokecával“, naopak bezelstně přiznal, že se nechal vyžlutit schválně. Mělo by se takové chování trestat? Nejsou na to paragrafy! Možná patříte do početné skupiny lidí, pro něž je Řezníček sympaťák, který nezapírá. Na druhou stranu si přiznáním zavařil. Odhalil nešvar, který neprovází jen českou ligu. Fotbal má totiž díru v pravidlech a (ne) schytání „trestné“žluté karty bývá součástí taktických plánů.

Byla z toho aféra a discipliná­rní komise UEFA trestala: 20 tisíc eur pro oba hráče, 30 tisíc pro Mourinha a 100 tisíc pro Real. Verdiktem se jasně řeklo: „Svým chováním jste znevážili dobré jméno fotbalu.“

Neudělali to samé také Řezníček s Mahmutovič­em o víkendu?

Pokud ano, před tribunál nepůjdou. V novele discipliná­rního řádu totiž paragraf o znevážení dobrého jména fotbalu chybí. „Jedná se o specificko­u věc, kterou nejprve musí projednat výkonný výbor. Jedině ten může dát podnět discipliná­rní komisi. V případech, o kterých je řeč, je to těžko představit­elné,“reagoval Jaroslav Kolář z tiskového oddělení Fotbalové asociace.

Fotbal bývá pranýřován za hodně nešvarů. Jak sveřepě odmítá video. Jak netrestá simulanty. Jak toleruje věčné zdržování brankářů, polehávání, všudypříto­mné držení při standardní­ch situacích, předčasné vbíhání do šestnáctky při penaltách i taktická střídání, při kterých se hráči posílají na druhou stranu hřiště, jen aby měli k lavičkám co nejdál.

V neděli si trenér Pellegrini z Manchester­u City dovolil nasadit téměř juniorskou sestavu do Anglického poháru a prohrál 1:5 s Chelsea. Neponičil tím kredit slavné soutěže?

Záleží na úhlu pohledu. Stejně jako při úmyslném „vyžlucován­í“.

Dva sledovaní hráči dostali o víkendu čtvrtou žlutou kartu a příště nesmějí hrát. Nic divného? Střelci Jakub Řezníček a Aidin Mahmutovič si trest sami vychytrale vyprosili.

Plán

Promyšlený skutek

„Chytré“

 ?? Jakub Řezníček z Brna dosáhl svého: čtvrtou žlutou kartou si vybral utkání, v němž nenastoupí. ??
Jakub Řezníček z Brna dosáhl svého: čtvrtou žlutou kartou si vybral utkání, v němž nenastoupí.
 ?? Sergio Ramos (vlevo) po červené kartě odchází, před ním ji „plánovaně“dostal i Xabi Alonso, jeho spoluhráč z Realu Madrid. ??
Sergio Ramos (vlevo) po červené kartě odchází, před ním ji „plánovaně“dostal i Xabi Alonso, jeho spoluhráč z Realu Madrid.
 ?? Aidina Mahmutovič­e čtvrtá karta posadí. On by totiž stejně proti Plzni hrát nemohl. ??
Aidina Mahmutovič­e čtvrtá karta posadí. On by totiž stejně proti Plzni hrát nemohl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia