MF DNES

Ženu s 220 kilogramy zachraňova­lo 11 mužů

-

MALEŠICE Takových případů moc nebývá, jak přiznávají sami pražští záchranáři. Ti totiž museli převézt do nemocnice ženu, která vážila 220 kilogramů. Pomáhali jim v tom policisté a dvě jednotky hasičů.

Zmiňovaná žena se zranila při pádu ve svém bytě minulou sobotu. „Hmotnost ženy byla skutečně nadstandar­dní. Přijeli jsme běžným záchranným vozem, pak ale muselo být přivoláno vozidlo Atego,“uvedla mluvčí pražské záchranky Jitka Ernestová.

Atego je sanitka na podvozku nákladního auta. Občas bývá přezdíváno malý Golem.

„Máme sice záchranku XXL pro nadměrné pacienty, ale ta je momentálně mimo provoz,“vysvětlila Ernestová. Kvůli vysoké hmotnosti musela být žena snesena do atega na plachtě, kterou neslo jedenáct mužů. Jak potvrdila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová, u převozu asistovala hasičská jednotka z Malešic a jednotka dobrovolný­ch hasičů z Dolních Počernic.

„U snášení pacientů asistujeme poměrně často, ne ale u takto nadměrných pacientů. Těchto případů evidujeme zhruba šest ročně,“uvedla Adamcová. Hmotnost pacientky nebyla jedinou komplikací. Záchranáři ji museli v průběhu transportu z bytu do sanitky ještě oživovat.

Nejtěžší pacientka vážila 400 kilogramů

„Během zásahu došlo ke zhoršení zdravotníh­o stavu a k zástavě srdce. Vitální funkce se podařilo obnovit,“upřesnila Ernestová. Žena byla podle jejích slov převezena do vinohradsk­é nemocnice, kde tamní personál připravil lůžko se zvýšenou nosností.

S takto obézními pacienty přitom nemá zkušenost jen pražská záchranka, takzvané XXL sanitky pro těžší pacienty v posledních letech nakoupila i další města. Nejtěžší pacientku, kterou čeští záchranáři převáželi, vážila 400 kilogramů.

— Vojtěch Janda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia