MF DNES

SKOČTE SI PRO BAZÉN

- Text Filip Grygera foto archiv firem

Zaplatíte pár stokorun, bazén postavíte na trávník a za chvíli se koupete. Po víkendu či po sezoně ho sbalíte a za několik let vyhodíte. Anebo budete měsíce plánovat a stavět, vydáte statisíce, ale koupání budete mít možná i na doživotí. Ať tak či tak, bazén je starost. Stačí příliš šetřit na příslušens­tví nebo chvíli zanedbat údržbu a ve vodě se můžou prohánět jedině žáby. Pozor je nutné dávat i na bezpečnost dětí a zvířat. Při výběru se nenechte unést na vlnách reklamy, slev či módy. Vybírejte hlavně s ohledem na své možnosti a potřeby.

UMÍSTĚNÍ VENKU ČI VENVITŘ

Vnitřní bazén lze používat celoročně. Do staršího domu se umisťuje těžko, vyřeší to přístavba. U nového domu na to myslete při projektová­ní. „V projektu je nutno navrhnout i zázemí – technologi­ckou místnost, sprchu a toaletu,“upozorňuje Lukáš Dušek z firmy Baspa.

V bazénové hale by měla být vzduchotec­hnika, jež vymění vzduch aspoň dvakrát za hodinu a udrží vlhkost do 65 procent. Pomůže i odvlhčovač. Důležité je dobré osvětlení a vytápění. „Teplota vzduchu by měla být o dva až tři stupně vyšší než teplota vody. Pro dostatečný komfort by se mělo vytápět asi na 30 stupňů,“doporučuje Lukáš Dušek.

To znamená značné náklady. Navíc se technologi­e rychleji opotřebí. Vybudovat venkovní bazén je levnější. Ale většinou se dá použít jen od června do září, i když to lze o dva až tři měsíce prodloužit. „Venkovní bazén můžete zakrýt zastřešení­m, které prodlouží sezonu a zvýší průměrnou teplotu vody až o osm stupňů,“podotýká Alena Rozšafná z firmy Albixon. Kdo si připlatí, může se i venku koupat celý rok. Umožňují to takzvané swim spa, dobře izolované bazény vycházejíc­í z principu vířivek. Stojí ovšem až několik set tisíc korun.

NADZEMNÍ ČI ZAPUŠTĚNÉ

Nadzemní bazén může vyjít finančně nastejno se zapuštěným. „Kvalitní provedení musí mít stejné komponenty. Stěna musí být stabilní, aby odolala bočním tlakům vody,“říká Lukáš Dušek. Ale většinou je zapuštěný bazén dražší. „Počítejte i se stavebními

 ??  ?? V BUBLINÁCH
V BUBLINÁCH
 ??  ?? VYSAJE VODU
PROTI VODĚ
VYSAJE VODU PROTI VODĚ
 ??  ?? SVĚTÉLKOVÁ­NÍ
SVĚTÉLKOVÁ­NÍ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia