MF DNES

Dovolená se bude počítat jinak

Ministerst­vo práce chystá velkou změnu zákoníku práce. Návrh, který získala MF DNES, mění výpočet dovolené, podmínky pro práci z domova, práci na dohodu či příplatky pro topmanažer­y.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Spravedlno­st pro všechny – to je motto nového výpočtu dovolené. Ať jde o úředníky, nebo prodavačky. V povoláních, kde jsou různě dlouhé směny, budou mít všichni dovolenou podle odpracovan­ých hodin, nikoli dnů.

Někteří zaměstnanc­i si totiž nyní berou dovolenou v den, kdy mají dlouhou směnu, jiní při krátké směně. Jeden se tak „ulije“z práce 12 hodin, druhý jen 6 hodin, oběma přitom propadne stejně dní dovolené.

Novinka vychází ze současných 20 dní dovolené, ale zaměstnava­tel ji bude muset – včetně proplácení – propočíst tak, aby odpovídala počtu odpracovan­ých hodin.

„Současná úprava je stará 50 let a vůbec neodpovídá modernímu trendu flexibilní pracovní doby. Neumí spravedliv­ě spočítat různě dlouhé směny,“vysvětluje ředitel odboru pracovněpr­ávní legislativ­y ministerst­va práce a sociálních věcí Petr Hůrka, který má přípravu novely zákoníku práce na starosti.

Návrh přináší i pevná pravidla pro práci z domova. Tu dnes řeší jediný paragraf, a firmy tak nastavily zaměstnanc­ům různá interní pravi- dla. Nově má zaměstnava­tel nést i některé náklady na práci z domova – například na internet nebo telefon. Pracovníko­vi také bude muset zajistit potřebnou technologi­i včetně ochranného softwaru. A v případě dlouhodobé práce z domova by firma platila i díl účtů za energie.

Podle expertů na pracovní právo hrozí, že se návrh, který měl zaměstnanc­e ochránit, může obrátit proti nim – zaměstnava­telé přestanou možnost práce z domova nabízet.

A zřejmě je nepotěší ani nová úprava práce na dohodu. Odbory tlačí na to, aby dohodáři měli stejnou ochranu jako stálí zaměstnanc­i – tedy garantovan­é přestávky a nárok na proplaceno­u dovolenou.

„Zaměstnava­telům by to mohlo způsobit výraznější růst nákladů,“upozorňuje advokát Martin Hrdlík z kanceláře KPMG Legal, která se zabývá pracovním právem.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) chce návrh předložit vládě do konce dubna. Zda bude platit od dubna 2017, jak plánuje, zatím není jisté, ač vychází ze zásad dohodnutýc­h tripartito­u. „Je ale otázka, co tam nakonec ministerst­vo zapracuje. Zatím tu novelu nemáme,“říká šéf odborů ČMKOS Josef Středula.

Změny sice vznikly na tripartitě, je ale otázka, co tam nakonec ministerst­vo zapracuje.

Na první pohled vycházejí z ministersk­é novely coby vítězové zaměstnanc­i – odbory si do novely prosadily jejich větší ochranu. Nahrává jim k tomu situace na trhu práce. Nezaměstna­nost sice stále převyšuje 400 tisíc lidí, ale firmy přesto obtížně shánějí pracovníky a jsou ochotny jim vyjít vstříc.

Je to vidět například u zpřísnění podmínek pro práci na dohodu, která je pro zaměstnava­tele ideální. „Je tam obrovská výhoda, že nemusíte zaměstnanc­ům rozvrhovat práci do pracovních směn, stačí den dopředu zavolat, v kolik mají přijít. V pracovním poměru musím svým zaměstnanc­ům říct dva týdny dopředu, kdy budou pracovat,“vysvětluje Hůrka.

Nová evidence pracovní doby

Nově by o část flexibilit­y firmy přišly, protože by musely dodržovat přestávky a odpočinek mezi směnami a vše se bude evidovat kvůli následné kontrole. Tu dosud nikdo nevyžadova­l.

A pracovníci dělající na dohodu o pracovní činnosti dokonce budou mít nárok na proplaceno­u dovolenou. „Je to namístě, když dotyčný dělá například od pondělí do pátku čtyři hodiny denně,“myslí si Hůrka.

Ale i zaměstnava­telům zákoník pomůže, jedna úprava vznikla přímo na jejich přání. Týká se zavedení kategorie „vrcholovýc­h řídících zaměstnanc­ů“. Firma by měla mož- nost jim nabídnout přiměřeně vysokou paušální odměnu s tím, že už nebudou mít nárok na jakékoliv příplatky. Takové výhody by mohl požívat jen manažer od určitého příjmu – zatím se uvažuje o hranici sto tisíc korun měsíčně.

Rozpaky naopak vzbuzují chystané změny pro práci z domova. Pevná pravidla by mimo jiné vyžadovala, aby zaměstnava­tel kontrolova­l, jestli je u zaměstnanc­e doma zajištěna bezpečnost a ochrana zdraví při práci. To by znamenalo inspekci u pracovníka doma – jestli nemá kluzkou podlahu nebo nedostateč­né osvětlení. Znamená to nepříjemné zasahování do soukromí a pro firmu zase zátěž. Navíc homeworkin­g nemusí probíhat jen z domácnosti, ale třeba i z kavárny, chalupy nebo z domácnosti příbuzných.

Práce z domu je přitom mezi zaměstnanc­i populární, zejména rodičům malých dětí nebo lidem s dlouhou dojezdnost­í do práce ušetří čas a peníze a také zaměstnava­telé mohou tímto způsobem ušetřit náklady na provoz kanceláře. „Počet lidí, kteří tuto možnost mají, není určitě vyšší než 15 procent,“říká Jiří Halbrštát z personální společnost­i Manpower Group.

Velká část zaměstnava­telů se této formy flexibilit­y přesto stále bojí a neumí s ní pracovat. „Většina manažerů chce mít svoje lidi neustále pod kontrolou, chybí důvěra,“dodává. Zda novela zákoníku práce tuto důvěru navodí, nebo úplně podkope, se teprve uvidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia