MF DNES

Češku zatkli v Kanadě za únos, když vracela dítě otci

- Karel Hrubeš, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

PRAHA, QUEBEC Marcela Zabranská odletěla se svou čtyřletou dcerou minulý týden do Kanady.

Do země, kterou loni v březnu i s dítětem – bez vědomí kanadského otce – kvapně opustila.

Do země, která na ni loni vydala mezinárodn­í zatykač pro únos.

Ve středu večer při odchodu z terminálu letiště v Quebeku Zabranskou zatkla tamní policie.

„Ano, byla zatčena a sebrali jí dítě. Ambasáda se v tom trochu angažovala, takže byla propuštěna na kauci pět tisíc kanadských dolarů (přes 90 tisíc korun – pozn. red.), kterou musí složit do úterního rána,“potvrdila MF DNES její matka Zlatuše.

Marcelu Zabranskou zatčení zaskočilo. Po letech tahanic o dítě to- tiž začátkem února došlo k nečekanému obratu. Otec dítěte Alexander Galipeau se před českým soudem se Zabranskou dohodl, že se v péči o dceru Marii budou v Kanadě střídat. A tak Zabranská s dcerou odletěla za moře – vybavena písemnou dohodou českého a kanadského soudu. Dopadlo to jinak. Proč, to se zatím neví.

„V tuto chvíli je na svobodě. Dítě se navrátilo otci. Měl by proběhnout soud, který by měl určit, jak se bude paní Zabranská dál stýkat se svou dcerou. Mělo by se řešit i zastavení stíhání vůči ní,“uvedla mluvčí ministerst­va zahraničí Irena Valentová.

PRAHA, QUÉBEC „Nic z toho se nemělo stát,“říká rozrušeným hlasem matka Marcely Zabranské. Její dceru minulou středu zatkla kanadská policie za únos dítěte.

Zabranská prchla loni z Kanady i se čtyřletou dcerou, jak tvrdí, před násilím svého partnera a otce dítěte.

Po návratu do Kanady ji před stíháním měly ochránit dva dopisy, které si s sebou vezla z Česka.

„První dopis od soudu v Québeku znamenal, že má sedm dnů na to, aby přijela, ubytovala se a sama se přihlásila k podání vysvětlení, proč odjela,“tvrdí její matka Zlatuše Zabranská. „Druhý dopis komunikova­l předseda českého soudu se styčným soudcem v Québeku, že jí nic nehrozí, dítě nebude odňato a půjde pouze podat vysvětlení a uložený trest bude buď pokuta, nebo podmíněný trest,“dodává.

Marcela Zabranská do Kanady odletěla s tím, že definitivn­ě vyřeší spor o opatrovnic­tví své dcery Marie, který se táhne tři roky. Případem se už zabývala kanadská i česká justice

Chyba Kanaďanů?

Také informace MF DNES z prostředí české diplomacie naznačují, že přílet Zabranské do Kanady byl s tamními úřady předjednan­ý. A že její zatčení mohlo být způsobené špatným předáním informací na kanadské straně.

Oficiálně však nechce ministerst­vo toto „nedorozumě­ní“příliš komentovat. „Zastupitel­ský úřad v Ottawě se tímto případem intenzivně zabývá,“uvedla pouze mluvčí ministerst­va Irena Valentová.

Zabranská podle své matky, která s ní zpoza oceánu komunikuje, však nemá doklady a bude muset zaplatit kauci v přepočtu asi 90 tisíc korun. Nyní musí čekat na soud, který má rozhodnout, jak se bude s malou dcerou dál vídat a zda zruší obvinění z únosu.

Bydlení ve sklepě

Marcela Zabranská se s Kanaďanem Alexandrem Galipeau – otcem dcery Marie – seznámila před osmi lety během cest po USA.

Podle Zabranské byl jejich vztah harmonický až do roku 2012, kdy se jim narodila dcera. Rodina tehdy žila v Česku, krátce po narození dítěte se však přesunula do Québeku.

„Partner nás ubytoval ve sklepě v domě jeho rodičů, v prostoru bez oken,“popsala už dříve Zabranská MF DNES. Vzájemné vztahy se podle ní stále zhoršovaly a Alexander Galipeau nakonec požádal o svěření dcery do výhradní péče. Zabranská tvrdí, že o tom nevěděla.

Svou dceru nakonec z Kanady odvezla loni v březnu. Prý kvůli agresivitě svého partnera. „Situace už byla neúnosná. A docházelo tam kromě psychickéh­o násilí i k tomu fyzickému, které se obracelo i proti dceři,“popsala po návratu České televizi.

Dohoda o střídavé péči

České soudy se kauzou začaly zabývat krátce poté, co Zabranská se svou dcerou přiletěla do Prahy.

Prvoinstan­ční verdikt sice Zabranské nařídil do měsíce dceru vrátit do Kanady, Krajský soud v Brně však rozhodnutí zrušil a přikázal případ znovu projednat.

Klíčovým bodem, který soud posuzoval, bylo místo, které malá Maria brala jako svůj domov. Od srpna 2012 do března 2015 bydlela v kanadském Québeku. Její matce Marcele Zabranské před soudy nepomohl fakt, že když případ před třemi lety řešil soud v Kanadě, souhlasila, že Alexander Galipeau dostane Marii do výlučné péče. Zabranská však tvrdí, že na dohodu přistoupil­a kvůli psychickém­u nátlaku.

Začátkem února však došlo k nečekané domluvě: Zabranská i Mariin otec uzavřeli před soudem v Brně dohodu, že se v Kanadě budou v péči o dceru střídat. Právě na základě této dohody matka se svou dcerou odletěla do Kanady.

Český zastupitel­ský úřad v Ottawě se tímto případem intenzivně zabývá. Irena Valentová mluvčí ministerst­va zahraničí

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Marcela Zabranská s dcerou Marií.
Foto: Petr Topič, MAFRA Marcela Zabranská s dcerou Marií.
 ??  ?? Marcela Zabranská s tehdy tříletou dcerou Marií ještě v Česku v květnu loňského roku. Foto: Petr Topič, MAFRA
Matka s dcerou
Marcela Zabranská s tehdy tříletou dcerou Marií ještě v Česku v květnu loňského roku. Foto: Petr Topič, MAFRA Matka s dcerou
 ?? Foto: MAFRA ?? Alexander Galipeau
Foto: MAFRA Alexander Galipeau

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia