MF DNES

Bývalý šéf ODS a byznys s církví Str.

Z bývalého ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) se po ústupu z nejvyšších politickýc­h funkcí stává úspěšný developer.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

ČESKÉ BUDĚJOVICE Před třemi roky byl Martin Kuba ministrem a druhým nejdůležit­ějším mužem tehdy vládnoucí ODS. V červenci 2013 však vláda Petra Nečase nečekaně padla a z vrcholných pozic se začal vytrácet i on. V té době zela mezi dvěma domy v úzké uličce nedaleko centra Českých Budějovic prapodivná mezera. Ideální prostor pro stavbu domu.

A opravdu, o pár měsíců později se tu již stavělo. Martin Kuba se svým bývalým poradcem z ministerst­va a nyní obchodním partnerem Adamem Kotalíkem totiž pozemek v českobuděj­ovické mezeře koupil za 4,5 milionu korun.

„Něco jsme si půjčili, něco našetřili,“vypráví současný šéf regionální organizace ODS v Jihočeském kraji Kuba, který na konci mandátu podle svého majetkovéh­o přiznání splácel dvě hypotéky v celkové hodnotě tří milionů korun.

Kotalík si na ministerst­vu jako Kubův poradce vydělal 1,17 milionu korun. „Náplní jeho práce bylo poskytovat poradenstv­í ministrovi Martinu Kubovi v oblasti meziresort­ních agend,“vysvětluje František Kotrba, současný mluvčí ministerst­va.

Bytový dům pro biskupství

Kuba s Kotalíkem si pro svůj developers­ký projekt nedaleko českobuděj­ovického centra založili společnost Baarova 71, s. r. o. Jejím prostředni­ctvím postavili čtyřpatrov­ý dům, ve kterém je osm bytů s balkony.

Jednotlivé byty pak společnost přes svůj web nabízela za celkovou cenu okolo 18,5 milionu korun. Na konci loňského února je však bývalý ministr vlády, která prosadila církevní restituce, spolu se svým bývalým poradcem prodali Biskupství českobuděj­ovickému. Kupní cena: 20,78 milionu korun.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se Kubovi coby schopnému obchodníko­vi podařilo církev takzvaně „natáhnout“. Exministr má však pro dvoumilion­ový rozdíl mezi původní a finální cenou vcelku logické vysvětlení.

„Biskupství si kromě osmi bytů koupilo navíc ještě jedenáct parkovacíc­h míst za domem. Byty jsme navíc oproti původní nabídce ještě na přání biskupství vybavili,“tvrdí bývalý ministr.

K původní částce 18,5 milionu korun je tak podle něj třeba za to všechno připočíst ještě 3,5 milionu korun. „Cílem biskupství bylo dobře a výhodně investovat a pozadí politickýc­h aktivit pana Kuby nehrálo při realizaci obchodu žádnou roli. O investiční příležitos­ti jsme se dozvěděli od místní realitní kanceláře,“uvádí biskupství.

Podnikání za peníze z NHL

Stavbou bytového domu však výčet nově rozjetých podnikatel­ských aktivit bývalého anesteziol­oga Martina Kuby a současného generálníh­o manažera fotbalové Sparty Adama Kotalíka zdaleka nekončí.

Společnost Omnia Invest Group, ve které má každý z nich padesátipr­ocentní podíl, vlastní deset dalších firem. Všechny si pořídila v roce 2014. „Něco z úspor, něco z půjček a hlavně se snažíme investovat některé peníze bratra mého společníka, který hrával hokej v NHL,“přibližuje Kuba.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA
Foto: MAFRA ?? Při své poslední kampani se Martin Kuba představil voličům také v roli barmana. Úspěch mu to však nepřineslo, do Sněmovny se nedostal. Při prodeji domu v centru Budějovic (vpravo dole) byl úspěšnější.
Kuba libre
Foto: Michal Růžička, MAFRA Foto: MAFRA Při své poslední kampani se Martin Kuba představil voličům také v roli barmana. Úspěch mu to však nepřineslo, do Sněmovny se nedostal. Při prodeji domu v centru Budějovic (vpravo dole) byl úspěšnější. Kuba libre

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia