MF DNES

Pět dní do voleb: jak si vede Fico Str.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRATISLAVA Do internetov­é reklamy investoval předseda opoziční strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík asi opravdu hodně. Stačí si otevřít téměř jakoukoli slovenskou internetov­ou stránku a vyskočí na vás jeho klip.

Slovenské voliče v něm Sulík přesvědčuj­e, že většina Slováků v roce 1989 nevěřila, že padne komunismus, a padl, v roce 2008 nevěřila, že padne premiér Vladimír Mečiar, a také musel odejít a podobně teď „většina Slováků nevěří, že může padnout Fico“. A podle Sulíka padne nebo aspoň padnout může.

To, že Sulíkova výzva, která má mobilizova­t voliče přijít k urnám, může mít alespoň částečně reálný základ, dokazují průzkumy veřejného mínění.

Podle všech totiž popularita Směru poslední tři měsíce klesala. Z více než 40 procent padla oblíbenost vládnoucí strany podle některých průzkumů až ke 30 procentům. Pořád je to přibližně dvojnásobe­k hlasů, než má nejsilnějš­í opoziční strana Síť Radoslava Procházky, přesto to stačit nemusí.

Ficův Směr má totiž pouze jednoho jistého koaličního partnera, a tím je Slovenská národní strana (SNS), řazená v minulosti až k ultrapravi­ci.

Dohromady má tento dvojblok podle většiny průzkumů 40 až 43 procent hlasů, zatímco šest až sedm opozičních stran kolem 35 až 40 procent. Podle politologa Jána ● Podle průzkumu MVK z 18. února (od 20. února platí moratorium na průzkumy veřejného mínění) by Směr-SD dostal 32,5 procenta hlasů a získal by 58 křesel v 150členné Sněmovně. ● Na druhém místě by skončila strana Síť Radoslava Procházky s podporou 14,5 procenta a Slovenská národní strana (SNS) by byla se ziskem 10,5 procenta třetí. ● Pětiprocen­tní hranici pro vstup do parlamentu by podle průzkumů mohlo zdolat pět dalších politickýc­h stran a hnutí. (lup)

Baránka se navíc Směr s SNS kanibalizu­jí. „Na scénu se vrátila strana, které může volič Směru dát hlas,“uvádí Baránek.

Sázka na migraci nevyšla

Ficovi se nepodařila ani sázka na boj proti migraci. Jak totiž ukázalo hned několik debat ve slovenskýc­h televizích, které měl premiér s lídrem opoziční Sítě Radoslavem Procházkou, mají téměř shodný názor.

„Je třeba chránit vnější schengensk­é hranice, přičemž Řecko tento úkol neplní,“pokusil se o tvrdý postoj Fico. Jenže Procházka s ním souhlasil a byl ještě tvrdší. „Řecku je třeba dopřát odchod ze Schengenu i eurozóny, protože je to selhávajíc­í stát,“uvedl lídr nejsilnějš­í opoziční strany.

Podobně tomu bylo i v odporu proti přijímání běženců na základě povinných kvót a dalších věcí souvisejíc­ích s migrací. Fico se marně pokusil zabodovat slibem, že každého nelegálníh­o migranta, který překročí hranici, vrátí zpátky. Procházka to totiž v podstatě zopakoval.

Výsledek pro Fica je proto nula a migranti mu žádné nové hlasy nepřinesli. „Slovenský volič utečence a muslima ještě neviděl. Lze ho jimi strašit, ale když je reálně nevidí, tak si pravděpodo­bně uvědomí, že ten problém není tak velký,“řekl pro server Aktualne.sk politolog Tomáš Koziak.

Robertovi Ficovi všechno hraje do karet. Roztříštěn­á opozice, jež nemá téma voleb, a Slovenská národní strana, která s ním chce vládnout. Přesto může po sobotních volbách jako premiér skončit.

Zdravotnic­tví i školství

Naopak problémy v líčení čtyřleté vlády jako doby úspěchů přidělali Ficovi počátkem roku stávkující učitelé a zdravotní sestry. Například časopis Týždeň je označil za „náhradu opozice“, protože vlastně vytvořili volební téma.

Fico sice argumentuj­e, kolik jeho vláda sestrám a učitelům přidala, ale tady má opozice jasné protiargum­enty. Za příklad se na Slovensku dává i stav českého školství. „Měli jsme stejnou startovací čáru. Podívejte se, kde jsou teď oni a kde jsme my,“řekl v jedné debatě Béla Bugár, předseda opoziční slovensko-maďarské strany Most-Híd. Jeho slova podporují i slovenští studenti studující v obrovském množství v Česku.

Přesto po čtyřech pro Slovensko ekonomicky úspěšných letech jde Robert Fico do sobotních voleb jako jasný favorit. Výhru má jistou, ale další vládnutí tak úplně ne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia