MF DNES

Autoškolu zvládne jen závodník

- Petr Ježek redaktor MF DNES

PLZEŇ Praktická zkouška nutná k získání řidičského průkazu na motocykl už není pro začátečník­y. Podle učitelů z autoškol dokážou nové, náročnější testy bez větších potíží zvládnout jen vyježdění motocyklov­í závodníci. A bývalí motocyklov­í reprezenta­nti, kteří si vyzkoušeli, co všechno musí adepti na řidičský průkaz prakticky zvládnout, jim dávají za pravdu.

Nová pravidla platí už od loňského listopadu. Protože však autoškoly přes zimu motocyklov­é kurzy nedělají, poprvé budou zájemci skládat zkoušky až teď na jaře. Čeká je kroužení osmiček mezi kužely rychlostí chůze, náročný vyhýbací manévr nebo krizové brzdění z padesátiki­lometrové rychlosti mezi přesně rozestavěn­ými kužely.

„Někdy je to na krev“

„Zkoušel jsem projet slalom, stejně jako známí, kteří mají na motorkách opravdu hodně najeto. I pro zkušeného jezdce je to na hranici dovednosti,“říká učitel František Šimek z Plzně.

Podobně mluví i jedenáctin­ásobný mistr republiky Miroslav Lisý. „Jsem pro náročnější přípravu adeptů, některé cviky jsou ale nyní moc složité, příliš těžké. Část bych jich tak o padesát procent zmírnil,“upozorňuje Lisý. to bude s pojištěním motocyklů. Žáci bez řidičského oprávnění na nich podle nových pravidel budou většinu výuky i při skládání zkoušky jezdit v běžném provozu zcela sami. S instruktor­em se budou domlouvat jen vysílačkou.

„Zatím jsem ale nenašel žádné komunikačn­í zařízení, které by mělo homologaci. A zařízení bez homolo- gace nemůžete v autě používat,“upozorňuje Miroslav Baumruk

Podle vyjádření ministerst­va dopravy je v tomto případě prioritou funkčnost komunikačn­ího zaříze- ní. „Stačí k tomu jakékoliv příslušens­tví pro motocyklis­ty (intercom), které je funkční a komunikaci zajistí. Tento výrobek by měl mít standardní certifikac­i pro tento typ radiotechn­iky. Nezáleží na tom, v jakém je vozidle. Jde o to, aby byla zajištěna komunikace žák–instruktor nebo komisař,“uvedl mluvčí resortu Neřold.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia