MF DNES

Nevyhrožuj­te, spíš pochvalte, vzkázal Chovanec Rakousku

-

LÁNY Premiér Bohuslav Sobotka absolvoval v Lánech setkání s prezidente­m Milošem Zemanem. Ačkoli se vztahy mezi oběma politiky v poslední době (hlavně kvůli některým Zemanovým slovním výpadům) opět zdají více vyhrocené, předseda vlády tentokrát musel po setkání reagovat na kritiku z méně očekávané strany.

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil se totiž krátce předtím obul do české vlády kvůli jejímu postoji k migrační krizi. Kromě České republiky ostře zkritizova­l také Slovensko a Maďarsko.

Doskozil řekl, že je neakceptov­atelné, aby se země, které dostávají z Unie tolik finančních prostředků, v případě krize odmítaly podílet na společném řešení. „Už nelze dále tolerovat, aby se čistí příjemci finančních prostředků z EU... země, jimž se vyplatilo tolik peněz, v případě jakéhokoli problému obrátily zády a řekly: Ne. U jejich obyvatel to možná má ohlas, ale neslučuje se to s myšlenkou solidarity v EU,“řekl v rozhovoru, který zveřejnil německý zpravodajs­ký server Spiegel Online.

„Odmítám, aby evropské fondy byly používány jako klacek, který by měl nutit jednotlivé evropské státy k tomu, aby měnily svůj názor například na téma migrační politiky,“řekl Sobotka po sobotním jednání s prezidente­m Milošem Zema- nem a jeho poradci. Ohradil se také proti tvrzení, že Česká republika není uvnitř Evropské unie dostatečně solidární.

„My jsme jako země hodně aktivní při pomoci uprchlíkům například v Jordánsku, v Libanonu nebo v Turecku... Rozhodně nejsme země, která by nebyla solidární,“dodal Sobotka a připomněl, že Česko se podílí na ostraze hranic ve Slovinsku a v Makedonii, což prospívá i Rakousku.

Vzkaz na Twitteru

Ještě ostřeji se proti slovům rakouského ministra ohradil ministr vnitra Milan Chovanec. „Česká republika jako jedna z mála zemí striktně dodržuje pravidla pro migraci. Místo pochvaly nám ale vyhrožují,“napsal na Twitteru.

Ministr Doskozil v rozhovoru obhajoval rakouské rozhodnutí o uplatňován­í ročních kvót na přijímání uprchlíků. Vídeň chce za rok přijmout nanejvýš 37 500 žadatelů o azyl a stanovila také denní strop pro přijímání uprchlíků.

Rakouská vláda je jich nyní ochotna do země vpouštět nanejvýš 3 200 denně a na hranicích vyřizovat maximálně 80 žádostí o azyl za den. Kritika tohoto postupu není podle Doskozila namístě, protože každá země si musí sama stanovit, o kolik migrantů se zvládne reálně postarat. (ČTK)

„Už nelze dále tolerovat, aby se země, jimž se vyplatilo tolik peněz, v případě jakéhokoli problému obrátily zády a řekly: Ne. To se s myšlenkou solidarity neslučuje.“Hans Peter Doskozil rakouský ministr obrany

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia