MF DNES

Z Čech na Moravu chybějí koleje Praha–Olomouc

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Mezi Prahou a Moravou jezdí především přes Českou Třebovou příliš mnoho vlaků – mají problém se na trať vtěsnat. Stát vymýšlí, co by se s přeplněnou tratí dalo ještě dělat. „V podstatě se dá říct, že z Prahy na Moravu chybí dvě koleje,“říká Tomáš Záruba z Centra pro efektivní dopravu. Podle něj stát v minulosti zaspal a nepočítal s nárůstem počtu vlaků.

„Podstatné je hlavně, aby se chyby s kapacitním podceněním projektů dále neopakoval­y,“dodal Záruba. K velkým problémům s kapacitou došlo nástupem soukromých dopravců, který však přilákal na železnici více lidí.

Na nedostateč­nou kapacitu si stěžují osobní i nákladní dopravci. Ministerst­vo dopravy přitom už v jednom z materiálů zkoumá, že by kvůli plné trati začalo regulovat provoz dálkových vlaků. „Stát by měl intenzivně pracovat na tom, jak kapacitu dráhy zvýšit, nikoli omezovat provoz a konkurenci,“říká mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Nákladní dopravci, kteří za železnici platí více, mají pocit, že osobních vlaků jezdí zbytečně moc. „Bohužel se u nás platí poplatky za hmotnost vlaku namísto toho, jaké zabírají časové okno na trati. Vlaků pak jezdí zbytečně moc,“říká Antonín Samek, šéf nákladního dopravce Metrans.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), které tratě patří, nepředpokl­ádá, že by na trasu přidávala další koleje. Podle mluvčího Marka Iliaše půjde spíše cestou úprav a zlepšení v jednotlivý­ch úsecích. Chystá se například modernizac­e a zrychlení úseku Dluhonice–Prosenice u Přerova či přestavba železniční­ho uzlu v Ostravě. „Prověřujem­e různá technická řešení, která povedou ke zvýšení kapacity,“dodal Iliaš.

Částečně se však koleje přece jen přidají, ministerst­vo dopravy už schválilo studii proveditel­nosti pro zdvojkolej­nění tratě z Velkého Oseka přes Hradec Králové do Chocně, která je alternativ­ou ke koridoru a měla by mu ulehčit. Osobní dopravci navíc dostanou možnost rozšířit přímé spojení Hradce Králové s Prahou i Moravou. Stát už řeší i zrychlení úseku z Chocně do Ústí nad Orlicí. „Zrychlením bez přidání kolejí se ale kapacita nevyřeší, právě naopak,“varuje Záruba.

Z trasy by mohla zmizet část nákladních vlaků i díky tomu, že SŽDC chystá velké zlevnění poplatků pro trasu z Kolína do Brna přes Havlíčkův Brod. To by mělo dopravce mo- vlaků týdně jezdilo mezi Prahou a Olomoucí v roce 2011. Byly Českých drah. vlaků týdně jezdí nyní. ČD jich posílají 196, RegioJet 76 a Leo Express 61. tivovat k tomu, aby jeli po méně vytížené trati. Přesný termín i objem slevy ale SŽDC ještě říct nechce.

Jenže i tam je problém. „Trať má velký sklon, takže je potřeba postrková lokomotiva,“říká Oldřich Sládek, který se dlouhodobě věnuje nákladní železniční dopravě. Ještě jedna lokomotiva na konci soupravy zvyšuje náklady.

Přeplněnos­t hlavních koridorů se plně projevila loni při extrémním počtu výluk, některé nákladní vlaky musely na místo na trati čekat i 48 hodin. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka to nejvíce odnáší regionální doprava, nejen na hlavním koridoru. „Například kapacita tratí kolem Prahy a Brna prakticky neumožňuje další zahuštění dopravy podle představ objednatel­ů,“říká Joklík. Riziko přetížení vidí i na dalších tratích.

Dopravci navrhují i jiná řešení – například rozdělit nejdelší mezistanič­ní úseky, kde vzniká největší problém při výlukách jedné koleje, nebo urychlit výstavbu evropského zabezpečov­ače ETCS. Ten by umožnil zkrácení intervalů mezi vlaky. Podle SŽDC by mělo být ETCS na celém úseku do roku 2018.

Přeplněné tratě jsou i jedním z argumentů pro vysokorych­lostní železnici. Odvedla by část vlaků na novou trasu, ale zatím jde spíš o sci-fi.

Zrychlením bez přidání kolejí se kapacita nevyřeší, právě naopak. Tomáš Záruba Centrum pro efektivní dopravu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia